V Klášterci se daří třídit kuchyňský odpad

Redakce 2024-02-18 10:06:00

Klášterec - V Klášterci nad Ohří třídí kuchyňský odpad již téměř dva tisíce domácností. Město rozjelo ojedinělý projekt sběru kuchyňského odpadu ve dvou fázích s cílem výrazně snížit objem směsného komunálního odpadu. Komplexním partnerem při proměně odpadového hospodářství města je společnost JRK.

Samotný odpad z kuchyně přináší peníze. Sváží se jednou týdně do bioplynové stanice Ahníkov, kde se promění na energii. Ta poté směřuje do distribuční soustavy, zatímco teplo se využívá pro spotřebu bioplynové stanice. Kromě toho, že biologicky rozložitelný odpad nabízí obrovský potenciál ke skvělému zužitkování v moderní kompostárně, město výhledově ušetří na poplatcích za skládkování.

„Věříme, že se nový přístup k třídění kuchyňských odpadů promítne do vyšší efektivity nakládání s odpady a zároveň díky tomu město vyjde vstříc náročným požadavkům nového zákona o odpadech. Předpokládáme totiž, že ve městě díky třídění zbytků z kuchyně klesne množství odpadů mířících na skládky,“ vysvětluje David Kodytek, místostarosta města.

Projekt podpořil Ústecký kraj v rámci Programu pro podporu odpadového hospodářství obcí v Ústeckém kraji na období 2017 až 2025, konkrétně z dotačního titulu č. 5: Oddělený sběr biologicky rozložitelných komunálních odpadů. Město by tak mělo obdržet dotaci až do výše 70 % na úhradu nákladů spojených s nákupem košíků, sáčků, tiskovin a dalších věcí.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video