V Žatci chybí pediatři. Rodiče s dětmi dojíždějí za péčí do okolních měst

Hedvika Mašková 2024-02-21 12:59:00

Máme plno, další děti nebereme. Tuto větu si musí vyslechnout v ordinacích dětských lékařů stále víc rodičů po celé České republice. Výjimkou není ani Žatec. Řady pediatrů i u nás dlouhodobě řídnou, lékaři stárnou a jejich mladší kolegové se do vyprázdněných ordinací zatím nehrnou.

V Žatci mají aktuálně svou ordinaci čtyři dětští lékaři - paní doktorka Petra Bedenková, Marie Johnová, Anna Fajfrová a pan doktor Jiří Zajíc. Jejich ordinace jsou ovšem plné a většina z nich už nové pacienty nepřibírá. Navíc jsou tři z nich již v důchodovém věku. Statistiky uvádí, že průměrný věk dětského lékaře v České republice je dnes 60 let.

Řada rodičů na Žatecku se svými dětmi dojíždí za dětským lékařem jinam. Buď se do kartotéky žateckých pediatrů nevešly, nejsou s péčí spokojeni nebo nemají k vyššímu věku doktorů důvěru.

,,Mám tři děti ve věku 13 let, 9 let a 19 měsíců. Chodili jsme k doktorce Babincové a poté, co odešla do důchodu, k doktorce Chaloupkové. A ta později také odešla do důchodu. Pak jsme se registrovali u pana doktora Zajíce. Následně jsme hledali jiného pediatra a narazili jsme až na doktora Dobiáše z Kadaně,“ podělila se s námi o své zkušenosti Pavla Bretšnajdrová ze Žatce.

,,Mám desetiměsíční miminko, které se narodilo předčasně s váhou necelé dva kilogramy. Hledala jsem vhodného pediatra. Paní doktorka Bedenková už nepřibírá. Paní Johnová je již v důchodovém věku. Jediný, kdo bral nové pacienty, byl pan doktor Zajíc. Hledali jsme také pediatra v okolí. Věděli jsme, že v Podbořanech ordinuje paní doktorka Tupá, ale nakonec jsme dostali doporučení na paní doktorku Kotalíkovou z Kadaně, ale ta už měla plno. Naštěstí se nás ujala její kolegyně doktorka Poláchová,“ vysvětlila nám maminka Michaela Uldrichová z Měcholup a doplnila: ,,Jsme s péčí velice spokojeni, ale dojíždějí není zrovna nejsnadnější. Přeci jen nám cesta do Kadaně zabere bezmála čtyřicet minut.“ Kromě Kadaně dojíždějí rodiče se svými dětmi také do Mostu, Chomutova nebo do Postoloprt.

Často se stává, že v době nemoci a dovolených žateckých pediatrů bývají výpadky bez zástupu. Rodiče s dětmi se musejí spoléhat na dětskou pohotovost, která je naštěstí v Nemocnici Žatec k dispozici. Nicméně služby dětských lékařů v případě nemoci malých dětí, potřebují také samotní rodiče. Jestliže chtějí zůstat se svým potomkem doma, je potřeba, aby jim bylo vystaveno takzvané ošetřovné (OČR), které se ovšem na pohotovostní službě nevystavuje. Ani žatecká nemocnice nemá v silách a kompetenci problém s nedostatkem pediatrů ve městě vyřešit.

,,Zajistit zdravotní služby pro své dětské pojištěnce jsou ze zákona povinny zdravotní pojišťovny, v souladu s NV 307/2012 Sb. a to smluvní sítí praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD). Nemocnice zajišťuje specializovanou pediatrickou péči na lůžkovém oddělení a ambulanci v nepřetržitém provozu ústavní pohotovostní službou. Na ní se podílí jak zaměstnanci, tak externisté,“ sdělil našim novinám ředitel Nemocnice Žatec Martin Sloup a dodal: ,,V provozní době dětské lékařské pohotovostní služby (LPS), posilujeme příjmovou ambulanci o sesterský personál. Více zajistit nezvládneme. OČR se na pohotovosti nevystavuje, zatím zajišťuje registrující PLDD. Pokud by dítě nemělo svého registrujícího PLDD, jsme připraveni i přes velkou vytíženost OČR vystavit.“

Foto: pexels

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video