Náměstek Kulhánek: Rozšiřujeme a podporujeme sociální služby. Věřím, že se vypořádáme i s obchodníky s chudobou

2024-02-14 12:33:09

Kraj, Chomutovsko – Náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS) má na starosti krajskou sociální politiku. Angažuje se také v zamezení obchodu s chudobou, který sužuje severní Čechy. Dvacet let byl starostou Kadaně, nyní je čtvrtým rokem na kraji.

Na kraji máte v gesci sociální věci. Co vás v nejbližší době čeká?

Rozdělovali jsme peníze z ministerstva práce a sociálních věcí na jednotlivé sociální služby, kterých je v kraji přes šest set, zřizované různými subjekty, od obcí po neziskové organizace. Požadavky byly za tři miliardy korun, my jsme rozdělili 2,4 miliardy korun, které jsme dostali od ministerstva. Máme připravenou rezervu 120 milionů na dofinancování. Loni jsme vyšli s částkou dobře, sociální služby by měly být pokryty.

Na zastupitelstvu v únoru také budeme schvalovat dílčí dotační tituly. Pro služby, které se starají o klienty s poruchou autistického spektra (PAS), bylo v prvním kole 16 milionů korun, teď to bude další milion. Po pololetí je budeme dofinancovávat, z ministerstva nedostávají tolik peněz, práce s těmito klienty je náročná. Pro osoby s PAS vznikají nové služby, jako například stacionář v Chomutově, nebo se rozšiřující ty stávající. Druhé kolo se zaměřuje na rehabilitaci.

Další částka půjde na home-sharing. Začali to dělat v Libereckém kraji, obrátili se na nás, jestli bychom to nechtěli také. Jde o to, že se shání rodiny, které jsou schopné a ochotní se dočasně postarat o klienty s PAS, aby si pečující rodina mohla oddychnout, něco vyřídit a podobně. Měly by to být spřátelené rodiny, které si navzájem sednou, protože to není jednoduché. Když se to podaří, tak to hodně pomáhá.

Dáváme další milion korun na sociální podnikání, jeden jsme dali už v lednu. Vidíme v něm budoucnost, jak řešit dlouhodobě nezaměstnané z řad tělesně či zdravotně postižených, kteří se jinak nemohou uplatnit na trhu práce. Organizací, které to dělají, je kolem dvaceti, vybízíme k tomu i obce, pro které by to mohla být alternativa k veřejně prospěšným pracím, na které ubývají peníze. Myslím, že se nám celkem daří tyto lidi dobře na trh práce umisťovat.

Pomalu končí čtyřleté volební období. Co chcete ještě stihnout „na poslední chvíli“ a jak byste tu dobu zhodnotil zpětně?

Tak já jsem zvyklý pracovat do poslední chvíle, než přijde změna (úsměv). Pak to připravené předám, jako jsem to udělal se starostováním v Kadani. Za čtyři roky jsme rozjeli spoustu věcí, trošku jsme nahrazovali stát, který ani všechno snad nemůže financovat. Kraj by měl doplňovat potřeby ze svých zdrojů, vypsali jsme řadu dotačních titulů. Podpořili jsme třeba Klokánky, které to potřebovaly. Pomohli jsme službám pro klienty s PAS, kterým to dost pomohlo a dostali jsem na špičku v České republice. Vypomohli jsme i různým privátním či církevním organizacím, které provozují lůžkové pobytové služby. Přispěly jsme třeba na výtahy Diakonii v Krabčicích, salesiánům v Teplicích, domovu pro seniory v Chřibské a tak podobně. Podpořili jsme protidrogové služby, které posílily.

Dlouho se zabýváte obchodem s chudobou, který nás na severu trápí. Nyní jsou připravené zákony, které by mu měly zabránit. Myslíte, že to pomůže?

Do příprav zákona jsem mluvil dlouho, už jako starosta, účastnil jsem se mnoha jednání. Když tady byl pan ministr Jurečka, tak jsem mu znovu vysvětloval, že nás to tady dost trápí a že státu utíkají velké peníze. Nyní jeho ministerstvo připravilo zákon, který se zabývá redesignem dávek, kde jsou některé ty základní věci, které jsme dříve navrhovali, obsaženy. Současně ministerstvo pro místní rozvoj má zákon o dostupném bydlení, který je zaměřen na nízkopříjmové, seniory a svobodné matky, dává také pronajímatelům dobré garance. Když se to propojí, tak by to mělo fungovat. Obchodníci s chudobou by tak sem přestali dovážet sociálně slabé, aby z nich těžili. Výsledkem pak je, že tu máme stejně vysoké nájmy jako v Praze, což je šílené. Teď jsem viděl inzerát na byt v Mojžíři, kde slibují čistý zisk osm tisíc korun měsíčně, to jsou přesně ty peníze z příspěvku na bydlení. Oba zákony by měly začít platit v roce 2025 a já doufám, že to pomůže.

Nelitujete zpětně, že už jste se nestal znovu starostou Kadaně?

Určitě nelituju, rozhodl jsem se sám, myslím, že 20 let je až až (smích). Jsem stále plný energie, lidé by mě asi zvolili i pošesté, ale uvolnil jsme prostor mladším, aby se ukázali. Mají elán a chtějí něco předvést, možnost mají. Začal jsem dělat něco jiného, je za mnou nějaká práce a opravdu mě to baví. Trochu mi vadí dojíždění, když jedu večer domů, tak toho mám dost, ale dá se to zvládat.

Jako kraj pořádáte opakovaně setkání se starosty. Sám jako dlouholetý starosta to znáte i z druhé strany. V čem je ta komunikace důležitá?

Komunikace nám u předchozích vedení kraje chyběla, jako starosta jsem jim to vyčítal. Takhle máte informace z první ruky, můžete reagovat a řešit. Nyní jedeme druhé kolo setkání, zatím je to dobré.

Dotazy se opakují, nebo je to spíše „každá ves, jiný pes“?

Spíš je to ten pes (úsměv). Náš kraj je hodně roztáhlý a rozdílný, něco jiného se řeší na Kadaňsku a v Rumburku. Většinou jsou to problémy, které se řeší ad hoc, někdy jsou přece jenom podobné, třeba nedostatek lékařů, málo policistů či neutěšený stav dopravy. My často víme, co je kde za problém, s obcemi s kolegy průběžně komunikujeme a jezdíme tam.

Jak už jsem uvedl, budou letos na podzim krajské volby. Budete znovu kandidovat do zastupitelstva?

Budu. V ODS jsme volili lídra v listopadu, kterým jsem já. Hlásím se k tomu, bude to asi moje poslední leč, jak se říká, poslední volební období. Jsem přesvědčený, že tomu ještě můžu něco dát, takže do toho jdu a uvidíme, jak to dopadne.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video