Cyklistika je pro mě sport číslo jedna, říká Daniela Hezinová

Redakce 2024-03-03 21:38:55

Silniční cyklistika patří ke sportům s enormní zátěží. Na první pohled bych proto k velmi štíhlé dívce tento sport asi nepřiřadila. Přesto moje dnešní respondentka, která se může svou útlou postavou rovnat k modelkám, dosáhla v této disciplíně velkých úspěchů. Sebekázeň a cílevědomost z ní čiší na první pohled. Při extrémních výkonech by to bez těchto vlastností určitě ani jinak nešlo. Daniele HEZINOVÉ je šestnáct let, bydlí v  Dobroměřicích a  nyní dálkově studuje všeobecné lyceum na Školách Březová u Zlína.

Danielo, moc děkuji, že sis našla čas zodpovědět mé otázky a zároveň nahlédnout do světa cyklistiky a vlastně i cyklokrosu, který je tvým druhým zásadním sportem. Jaká byla tvoje cesta k cyklistice?

Jednoho dne jsem se jela, už rovnou na kole podívat, na svého bratránka, který měl právě cyklokrosový trénink. Zaujalo mě to a hned jsem to chtěla zkusit. No a cyklokros nemůžete jezdit bez silniční přípravy. Takže se dá říct, že mě cyklokros přivedl k cyklistice.

Je pro tebe kolo genová záležitost? Jezdil někdo v rodině závodně jako ty?

Táta jezdil na kole, ale ne na tak vysoké úrovni. V naší rodině pak na kole závodně jezdí ještě zmíněný bratranec. Asi před čtyřmi lety jsem tě viděla v Lounech na závodech. Hodila sis kolo na rameno a běžela jsi. Ani při své nízké váze jsi nepůsobila, že by tě nějak zatěžovalo.

Zvládáš cyklokros tak lehce nebo je to velká dřina?

Tehdy to pro mě bylo hodně těžké. Od té doby se mi ale o dost zvýšila fyzička a mám mnohem lepší kola. Už pro mě není takový záběr zvládat výběhy s kolem na zádech. Cyklokros jako takový je velmi těžký. Jedete 40 minut v kuse úplně naplno, do toho seskakujete, naskakujete a běháte. Závodník musí trénovat, nejen jízdu na kole, ale i běh a rozhodně musí posilovat svaly.

Kolik váží tvoje kolo?

Moje cyklokrosová kola váží okolo 7,6 kilogramů.

Jaká je tvoje sportovní příprava na závody?

V současné době svoji přípravu směřuji spíš na silnici. Cyklistika je pro mě nyní sport číslo jedna. Cyklokros beru jako svoji druhou disciplínu. Ale i přesto v něm chci být nejlepší, takže se někdy vypravím trénovat i do terénu.

Určitě trénuješ po celý rok. V zimě už moc sněhu většinou nenapadne. Jak vypadají tréninky v létě a v zimě? Jsou velmi odlišné?

 V létě jezdím na silnici mnohem intenzivněji než v zimě. Tam používám silniční kolo. Do toho mám ještě tréninky na časovkářském kole. V zimě, když se zhorší počasí, silniční tréninky nahradí můj neoblíbený trenažér, přibude více cyklokrosových tréninků v terénu a také běhání.

V jaké krajině nejraději trénuješ?

Tuhle otázku vůbec neřeším. Je mi to opravdu jedno.

Používáš nějaké speciální aplikace?

Cyklistika je v dnešní době hodně o číslech, které samozřejmě sleduji. Používám Wahoo, které vozím na kole společně s hrudním pásem na měření tepů a wattmetrem. Z Wahoočka se mi pak nahrávají tréninky do Trainingpeaks a Stravy. Strava je aplikace, kam se dávají záznamy a analýzy z tréninků a kdokoliv se na ně může podívat. Poslední dobou využívám hodně Whoop, což je náramek který vám měří celkový tělesný stav. Například jak se tělo zregenerovalo, jak náročný byl trénink nebo jestli dostatečně spím.

Pohybuješ se na různých místech. Jak tě vnímají soupeřky? Jsi už známá firma s dobrými výsledky nebo si postavení teprve buduješ?

Řekla bych, že holky u nás a i v zahraničí už mě znají.

Jaká je vlastně konkurence?

V České republice u holek není konkurence tak velká. Ale konkrétně v mém ročníku je dívek docela dost a musím říct, že jezdí hodně dobře. Fakt, že jsme hned tři skončily za sebou v TOP10 na mistrovství Evropy v cyklokrosu, je toho dostatečným důkazem.

Jak moc tě ovlivňuje atmosféra před závodem? Máš mezi soupeřkami spíš kámošky nebo mezi vámi panuje rivalita?

Řekla bych, že mezi námi je taková zdravá rivalita. Jsme spíš kámošky.

Závod v cyklokrosu je asi hodně o trati. Můžeš si ji vyzkoušet předem a zjistit, jak nejlépe zvládnout terén? Nebo je to buď a nebo?

Projet si trasu a vybrat tu nejrychlejší možnou stopu je pro je pro mě před závodem hodně důležité. Trať máme k dispozici kdykoliv před závodem a jsou na ní oficiální tréninky. Časový prostor pro trénování na trati je vždy uvedený v propozicích.

Která trať byla pro tebe nejtěžší? A čím?

Byla to letošní trať mistrovství Evropy v Pontchateau ve Francii. Byla náročná profilově, byly tam těžké výjezdy a ani povětrnostní podmínky nám moc nepřály.

Na závodech, když vyrazíš vpřed, vnímáš už po startu, že to bude dobrý závod nebo naopak, že tam byla nějaká chyba?

Před každým závodem si nejprve projedu trať. Pak se musím připravit na vysoký výkon, k čemuž používám trenažér. Už na trenažéru většinou poznám, že to není můj den.

Je to velký adrenalin? Měříte si tepové frekvence?

Není to úplně jako skákat bungee jumping, ale adrenalin to určitě je. Tepová frekvence je pro cyklisty velmi důležitý faktor. Dříve jsem podle tepů trénovala. Dnes už trénuju podle wattů a tep je pro mě ukazatel, jak na tom moje tělo je.

Vnímáš při závodech na trati fanoušky? Nepletou se vám někdy do dráhy?

V Čechách se na závody chodí koukat málo lidí, takže u nás takovou zkušenost nemám. Ale když jsem jela mistrovství Evropy v Pontchateau ve Francii, tak tam byli opravdu slyšet. Občas se stává, že nás někdo popostrčí, nebo nám přeběhne přes trať. Ale ještě se mi nestalo, že by mě osobně nějaký fanoušek ohrozil.

V jaké závodíš kategorii?

Silniční sezónu jsem byla ještě kadetka (U17) a do cyklokrosu už jsem postoupila do kategorie juniorek (U19).

Můžeš zmínit tvé největší úspěchy, nebo nejlepší ročník?

Jednoznačně to byla letošní sezóna. Mám za sebou 3. místo v celkovém pořadí v TOI TOI CUPu 2023. Dále jsem ovládla Český pohár v silniční cyklistice, 2 medaile z mistrovství České republiky. Nesmím zapomenout na 12. místo v časovce a 4. místo v silničním závodě na EYOF (evropský olympijský festival mládeže), což je největší evropská multisportovní akce pro sportovce ve věku od 14 do 18 let. A ještě mám letos na kontě 1. místo v Ronde van Vlaanderen, to je zase důležitá belgická klasika.

Máš nějaký sportovní sen, jaký závod bys chtěla vyhrát?

Já moc o svých snech a cílech mluvit nechci, protože jsou hodně vysoké. Ale dva z těch úplně nejvyšších zmíním, je to Tour de France a mistrovství světa.

Kam ti můžeme přijet fandit v nejbližší době?

Teď mě čeká Světový pohár ve Francouzském Troyes, poté Dublin. V České republice to bude mistrovství ČR v Táboře 14. 1. 2024 a pak snad i mistrovství světa v cyklokrosu opět v Táboře 3. 2. 2024.

Blíží se Vánoce. Můžeš si dopřát cukroví, kolik chceš nebo si musíš hlídat váhu? A které cukroví máš nejradši?

Váhu si nehlídám. Pro mě je důležité, abych jedla dostatečně a hlavně vyváženě. Cukroví mi nechutná, takže ho moc nesním. Jediné, které mám opravdu ráda, jsou perníčky.

Máš letos nějaké speciální přání, co by sis přála k Vánocům?

Už podruhé budu trávit svátky s rodiči na vánočním turné v Belgii. Asi jediné, co si přeji je, abychom si to tam všichni užili a zůstali zdraví.


Děkuji ti za rozhovor a držím palce, ať se ti všechny tvé sny vyplní!

Denisa Bukvajová

Rozhovor vznikl v závěru prosince 2023.


Napsal(a): Denisa Bukvajová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video