Školu nahradí úložiště uhlíku, tedy les

Redakce 2024-03-22 08:46:00

Chomutov - Bývalá základní škola na Kamenné už je srovnána se zemí. Místo panelové budovy najdete na místě jen plochu se zahrnutou zeminou.

Škola se zavřela už před mnoha lety, pak jí město část zbouralo. Se zbytkem budovy, ve kterém se scházeli různí lidé, kteří tam občas způsobili požár, se město vypořádalo až nyní. Ke konci roku najely bagry, které školu rozbouraly.

Co teď s velkou plochou dál? Na místě vyroste les, řečeno úředním jazykem to ale bude přírodní úložiště uhlíku. Uhlík v atmosféře přispívá ke změně klimatu a lesy jsou jedním z efektivních nástrojů, jak jej "ukládat" do půdy. Loni byla vypsána dotační výzva, která umožnila na podobný projekt dotaci. „Byly to peníze na revitalizaci území se stavební zátěží. Podmínkou bylo, že místo bude sloužit jako přídoní úložiště uhlíku,“ vysvětlila vedoucí odboru investic Chomutova Hana Nováková. „Viděli jsme v tom příležitost, jak si založit a vybudovat zeleň, ze které by pak mohl vzniknout nový příměstský park,“ uvedla Hana Nováková s tím, že město nemělo dopředu připravený projekt, co s územím dál.

Nabízená dotace takřka stoprocentně pokryje náklady investice, a to i na zbourání školy. Celková částka se pohybuje kolem patnácti milionů korun. Na uvolněné plochy se vysadí smíšený listnatý les, na části porostou borovice. Na místě začnou od podzimu přibývat sazenice, budou jich tisíce. Počítá se s tím, že po nějaké době se počet stromů zredukuje na polovinu. Přírodní úložiště uhlíku musí fungovat nejméně deset let, taková je doba udržitelnosti projektu. Pak už město může s územím nakládat, jak bude potřebovat.

Při schvalování záměru v zastupitelstvu některé ze zastupitelů zarazila vysoká cena za výsadbu a hustota stromů, se kterou počítá projekt. Podle plánů zpracovaného odborníkem mají růst na každém metru čtverečním čtyři mladé stromky. To považuje Marian Bystroń z hnutí PRO Chomutov za nepovedené. Svou kritiku mířil na ministerstvo, které dotaci vypsalo. „Je povinností odboru snažit se vmáčknout do nějakého dotačního titulu, ale vysázet hektar lesa za 10 milionů z daní jen proto, že jsme se museli vejít do projektu, je nesmysl,“ reagoval. „Ty stromy se ani nebudou muset probírat, protože když vysadíme čtyři duby na metru čtverečním, dost z nich samozřejmě nepřežije. Samy se udusí. Stěžujeme si, že je česká národní implementace dotací často deformovaná a tohle je přesně ten případ,“ zdůraznil. Většina zastupitelů záměr, který je ekonomicky výhodný pro město, podpořila.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video