Občané svými hlasy rozhodli. Zrealizují se lavičky, dětské hřiště i brožura

Hedvika Mašková 2024-03-29 11:02:00

Díky hlasování v letošním participativním rozpočtu si občané Žatce, konkrétně sídliště Jih, budou moci odpočinout i jinde než jen na autobusových zastávkách MHD. Na sídlišti by totiž měly v příštím roce přibýt minimálně dvě desítky laviček. Těch se dočkají také v Bezděkově na návsi, upraví se rovněž dětské hřiště v ulici Wolkerova a dotiskne se brožura o žateckých vilách.

Ve veřejném hlasování občanů města a místních částí se v průběhu minulého měsíce rozhodlo následovně. Nejvíce hlasů získal návrh Lavičky do ulic, který nakonec získal 221 bodů. Druhé místo patří projektu Lavičky na návsi v Bezděkově (194 bodů), na třetím místě je Dětské hřiště v ulici Wolkerova (185 bodů). Z rozhodnutí rady města bude financován i návrh na čtvrtém místě, a to dotisk brožury Žatecké vily. (152 bodů).

,,Cílem projektu je umístění alespoň dvaceti kusů laviček do ulic sídliště Jih. Na sídlišti jsou lavičky pouze na zastávkách MHD a na dětských hřištích. Obyvatelé této lokality – především důchodci, si nemají kde odpočinout například při cestě na nákup nebo venčení domácích mazlíčků. Lavičky by jistě zpříjemnily žití v této lokalitě nejen důchodcům a rodinám s dětmi,“ popsala vítězný projekt navrhovatelka Monika Dušková, která by ráda, aby lavičky byly umístěny konkrétně do ulic Růžová, Javorová, Stavbařů, Lípová a Jabloňová.

V příštím roce by se měli dočkat laviček také obyvatelé místní části Bezděkov. ,,Veřejný prostor v Bezděkově neposkytuje žádné možnosti pro komunitní setkávání. Navrhli jsme tedy vybudování dlouhých lavic v prostoru mezi dětským hřištěm a kaplí Svaté Anny. Jsme moc rádi, že se projekt bude realizovat a v blízké budoucnosti s rekonstrukcí kapličky, vyčištěním požární nádrže, obohacením dětské hřiště, celá náves rozkvete a prokoukne,“ uvedla navrhovatelka Barbora Zechovská.   

Lavičky na návsi v Bezděkově by měly vyrůst poté, co bude v místní části dokončeno budování nové kanalizace. ,,Místo bude z naší strany využívané při různých setkáních, ať už jako místo srazu při jarních úklidech nebo instalaci budek pro ptáčky a podobně. Lavičky se uplatní také při konání větších akcí, jako jsou například čarodějnice nebo Vánoce v Bezděkově. Při příležitosti konání mše svaté Anny v místní kapličce, která se letos snad dočká vytoužené rekonstrukce, se zde po mši setkáme s poutníky a k občerstvení ženy napečou koláče,” popsala, jak budou lavičky využívané při kulturních akcích, Barbora Zechovská, která dále dodala, že návrh sice podala ona, ale jde spíše o kolektivní počin spolku Bezděkovští. Vizualizaci vytvářela jedna z členek spolku Romana Pavlíčková, která je zároveň vnučkou paní Letavcové, která se dříve o kapličku starala, před mší ji uklidila, nazdobila a společně s ženami z návsi se starala o záhony růží.

,,Do participativního rozpočtu jsme se také hlásili s projektem kontejnerového stání. Ten nám však bohužel neprošel až do hlasování. O realizaci budeme nakonec usilovat jinou cestou,” doplnila ještě Barbora Zechovská z Bezděkova.           

Zrealizuje se rovněž návrh Heleny Šmerákové, a to úprava dětského hřiště v ulici Wolkerova v Žatci, kde by měly být dle návrhu doplněny také herní prvky pro děti nad deset let. A dotiskne se také knížka o Žateckých vilách, kterou vydal spolek A dál?. O brožuru byl obrovský zájem a i přes prvotní vysoký náklad dvě stě kusů byla ihned rozebrána.

Celkově tedy budou realizovány čtyři participativní projekty v celkové hodnotě 830 tisíc korun. Všechny by měly být hotové do dvanácti měsíců. Další návrhy v pořadí, jako například altán u posilovacích strojů u cyklostezky u řeky Ohře a také na hřišti na Velichově, fotopoint, obří lavička, klouzačka na dětském hřišti nebo oprava křížku ve Stroupečské ulici, v hlasování veřejnosti neuspěly, nicméně mohou posloužit jednotlivým odborům jako případná inspirace.

Do ankety se zapojilo celkem 468 hlasujících, z nichž třetinu (160 hlasů) tvořili muži a dvě třetiny ženy. Účastníci dali celkem 1706 kladných hlasů a 429 záporných. Každý hlasující měl k dispozici čtyři kladné hlasy, jimiž mohl zvýhodnit jeden až čtyři projekty, a dva záporné hlasy, jimiž mohl dát najevo, že některý projekt se mu nelíbí. Ze statistiky vyplývá, že ne všichni využili všechny své hlasy.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video