Občané svými hlasy rozhodli. Zrealizují se lavičky, dětské hřiště i brožura

Hedvika Mašková 2024-03-29 11:02:00

Díky hlasování v letošním participativním rozpočtu si občané Žatce, konkrétně sídliště Jih, budou moci odpočinout i jinde než jen na autobusových zastávkách MHD. Na sídlišti by totiž měly v příštím roce přibýt minimálně dvě desítky laviček. Těch se dočkají také v Bezděkově na návsi, upraví se rovněž dětské hřiště v ulici Wolkerova a dotiskne se brožura o žateckých vilách.

Ve veřejném hlasování občanů města a místních částí se v průběhu minulého měsíce rozhodlo následovně. Nejvíce hlasů získal návrh Lavičky do ulic, který nakonec získal 221 bodů. Druhé místo patří projektu Lavičky na návsi v Bezděkově (194 bodů), na třetím místě je Dětské hřiště v ulici Wolkerova (185 bodů). Z rozhodnutí rady města bude financován i návrh na čtvrtém místě, a to dotisk brožury Žatecké vily. (152 bodů).

,,Cílem projektu je umístění alespoň dvaceti kusů laviček do ulic sídliště Jih. Na sídlišti jsou lavičky pouze na zastávkách MHD a na dětských hřištích. Obyvatelé této lokality – především důchodci, si nemají kde odpočinout například při cestě na nákup nebo venčení domácích mazlíčků. Lavičky by jistě zpříjemnily žití v této lokalitě nejen důchodcům a rodinám s dětmi,“ popsala vítězný projekt navrhovatelka Monika Dušková, která by ráda, aby lavičky byly umístěny konkrétně do ulic Růžová, Javorová, Stavbařů, Lípová a Jabloňová.

V příštím roce by se měli dočkat laviček také obyvatelé místní části Bezděkov. ,,Veřejný prostor v Bezděkově neposkytuje žádné možnosti pro komunitní setkávání. Navrhli jsme tedy vybudování dlouhých lavic v prostoru mezi dětským hřištěm a kaplí Svaté Anny. Jsme moc rádi, že se projekt bude realizovat a v blízké budoucnosti s rekonstrukcí kapličky, vyčištěním požární nádrže, obohacením dětské hřiště, celá náves rozkvete a prokoukne,“ uvedla navrhovatelka Barbora Zechovská.   

Lavičky na návsi v Bezděkově by měly vyrůst poté, co bude v místní části dokončeno budování nové kanalizace. ,,Místo bude z naší strany využívané při různých setkáních, ať už jako místo srazu při jarních úklidech nebo instalaci budek pro ptáčky a podobně. Lavičky se uplatní také při konání větších akcí, jako jsou například čarodějnice nebo Vánoce v Bezděkově. Při příležitosti konání mše svaté Anny v místní kapličce, která se letos snad dočká vytoužené rekonstrukce, se zde po mši setkáme s poutníky a k občerstvení ženy napečou koláče,” popsala, jak budou lavičky využívané při kulturních akcích, Barbora Zechovská, která dále dodala, že návrh sice podala ona, ale jde spíše o kolektivní počin spolku Bezděkovští. Vizualizaci vytvářela jedna z členek spolku Romana Pavlíčková, která je zároveň vnučkou paní Letavcové, která se dříve o kapličku starala, před mší ji uklidila, nazdobila a společně s ženami z návsi se starala o záhony růží.

,,Do participativního rozpočtu jsme se také hlásili s projektem kontejnerového stání. Ten nám však bohužel neprošel až do hlasování. O realizaci budeme nakonec usilovat jinou cestou,” doplnila ještě Barbora Zechovská z Bezděkova.           

Zrealizuje se rovněž návrh Heleny Šmerákové, a to úprava dětského hřiště v ulici Wolkerova v Žatci, kde by měly být dle návrhu doplněny také herní prvky pro děti nad deset let. A dotiskne se také knížka o Žateckých vilách, kterou vydal spolek A dál?. O brožuru byl obrovský zájem a i přes prvotní vysoký náklad dvě stě kusů byla ihned rozebrána.

Celkově tedy budou realizovány čtyři participativní projekty v celkové hodnotě 830 tisíc korun. Všechny by měly být hotové do dvanácti měsíců. Další návrhy v pořadí, jako například altán u posilovacích strojů u cyklostezky u řeky Ohře a také na hřišti na Velichově, fotopoint, obří lavička, klouzačka na dětském hřišti nebo oprava křížku ve Stroupečské ulici, v hlasování veřejnosti neuspěly, nicméně mohou posloužit jednotlivým odborům jako případná inspirace.

Do ankety se zapojilo celkem 468 hlasujících, z nichž třetinu (160 hlasů) tvořili muži a dvě třetiny ženy. Účastníci dali celkem 1706 kladných hlasů a 429 záporných. Každý hlasující měl k dispozici čtyři kladné hlasy, jimiž mohl zvýhodnit jeden až čtyři projekty, a dva záporné hlasy, jimiž mohl dát najevo, že některý projekt se mu nelíbí. Ze statistiky vyplývá, že ne všichni využili všechny své hlasy.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video