V Jirkově opraví prasklý zvon na věži

2024-04-02 07:33:00

Jirkov - Restaurátor Petr Rudolf Manoušek z pražského Zvonařství na Zbraslavi minulý týden zahájil přípravné práce ke snesení menšího ze dvou zvonů z městské věže. Je totiž tak poničený, že už se nesmí nadále používat. Zvon si odveze a vyrobí nový, který se pak umístí do věže.

Původní malý zvon v dílně zavaří a radnice ho vystaví na památku.

Při loňské prohlídce restaurátor zjistil v tomto zvonu trhliny, takže bylo nutné zastavit jeho bimbání, aby se úplně nerozpadl. Odlil ho Oktáv Winter v Broumově v roce 1918. Použil náhradní slitinu, protože po skončení války nebyla zvonovina k dispozici. Winterův zvon nese nápis o jeho darování městem Jirkov na památku 1. světové války.

Do restaurátorské dílny zamíří i větší zvon, který se po opravě vrátí do věže. Je mimořádně vzácný, lze jej podle Manouška datovat do 1. poloviny 15. století. Tento zvon kdysi někdo v koruně provrtal kvůli zavěšení srdce po vytržení původního oka. Takový zásah ho však hrubě poškodil.

Oba zvony byly navíc zavěšené na novodobých ocelových traverzách (namísto hlavic z tvrdého dřeva) a mají nevyhovující srdce. Práce si vyžádají zhruba dva tři měsíce.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video