Otevřený dopis chomutovského občana: Proč je dražší pronájem?

Redakce 2024-04-03 07:35:00

Chomutov - Do redakce nám dorazil otevřený dopis, který zveřejňujeme v původním znění. Následuje odpověď města, kterou jsme si vyžádali.

Otevřený dopis:

Pane primátore, rado a zastupitelstvo města Chomutova.

Po přečtení nabídky dotačních programů v Chomutovských novinách pro rok 2024 zůstávám v úžasu. Proč vypisujete DP a na druhé straně zvyšujete poplatky za pronájem pozemků u bytových domů z 2 Kč/m2 na lichvářských 10 Kč/m2?

Jako SVJ 3963/64 jsme si v roce 2008 pronajali pozemek za domem. O pronajatý pozemek jsme se vzorně starali. Koupili jsme motorovou sekačku, osiva, hnojiva, posekanou trávu jsme kompostovali, když město odmítlo přistavit hnědé popelnice. Město to nestálo ani korunu a pozemek byl udržovaný. Děti si měly kde hrát.

Po nechutném zdražení pronájmu se Shromáždění rozhodlo smlouvu o pronájmu ke dni 30. 4. 2022 vypovědět.

Od té doby se na pozemku nedělo VŮBEC NIC! Když už byla tráva vysoká, tak jsme ji zase několikrát posekali na vlastní náklady (benzín, čas, úklid). Ani po celý rok 2023 město na pozemku neudělalo vůbec nic, nesekalo trávu ani neuklízelo spadané listí. Buď na technických službách to nevědí, to by znamenalo, že tam máte takový nepořádek, že pravá ruka neví, co dělá levá, nebo dal někdo pokyn na vrácených pozemcích neuklízet (to by bylo fuj). Kdyby byl poplatek zvýšen na 5 Kč/m2, bylo by to ještě přijatelné. Vy se ale raději budete chlubit miliony na dotační programy a investice.

S pozdravem za SVJ předseda Miroslav Lefler

Odpověď města Chomutova:

Navýšení cen za pronájem odpočinkových ploch schválila rada města na jednání dne 17. 1. 2022 a to ze 2 na 10 Kč/m2/rok. Pro porovnání jsme zjišťovali i ceny v okolních obcích, v Mostě měli 10 Kč, v Jirkově 7 Kč. A už dříve bylo radou schváleno navýšení pachtů individuálních zahrádek z 2 Kč na 7 Kč. Ceny zůstávaly dlouho stejné, ale město musí při jejich stanovování postupovat s péčí řádného hospodáře a pronajímat za ceny v místě a čase obvyklé.

V uvedeném případě se jedná o pronájem pozemku k rekreačním účelům pro obyvatele přilehlého bytového domu. Po zvýšení nájemného požádalo Společenství vlastníků o ukončení smlouvy. Zde bohužel došlo k tomu, že informace o ukončení nájmu nebyla přenesena na Technické služby města Chomutova a pozemek nebyl posekán, za což se omlouváme. Žadatel se nás poprvé obrátil skoro po dvou letech po ukončení nájmu. Tato situace mohla být vyřešena mnohem dříve, pokud by nás na problém upozornil.

Jitka Řeháková, vedoucí odboru majetku města

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video