Kraj rozdělil obcím dotace na prevenci kriminality

PaedDr. Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana pro sociální oblast 2024-04-11 08:54:21

Kraj vyčlenil z rozpočtu 10 milionů korun pro města a obce na prevenci kriminality. Ve dvou kolech bylo rozděleno celkem 7 milionů.

Sedmnáct měst a obcí připravilo jednoduchý program, jehož smyslem je stáhnout děti z ulice a umožnit jim smysluplně trávit volný čas, jak v okolí školy, tak na veřejných prostranstvích na sídlištích. Lelkování a nudu, která často vede k zárodku lumpáren a následně i přestupkům a trestné činnosti, nahradí sportováním, zábavou v přírodě, kulturou a vůbec poznáním, že svět a život není jen beznaděj a čekání na zázrak, který nepřijde. Naučí děti sebevědomí, vůli a starat se samy o sebe. Kraj poskytne obcím peníze na potřebné pracovníky, kteří uplatní své zkušenosti s dětmi v terénu a časem je přivedou k pravidelné činnosti například v kroužku v domu dětí a mládeže, nebo třeba do sportovního oddílu. Je škoda, že dotace nebyla využita celá a některé obce a města, která to potřebují, se nepřihlásila.

Tento jednoduchý krajský program rovněž slouží jako nácvik pro náročnější projekt z fondu Spravedlivá transformace, který bude letos vyhlášen s účinností od prosince 2024 po tři následující roky s částkou celkem 400 miliónů korun. Tak jen doufám, že ta města, která mají starosti s mladou generací, se nenechají zahanbit a prokáží svůj potenciál.

Závěrem chci poděkovat těm, kteří se zdárně do projektu zapojili. Jsou to města a obce Louny, Žatec, Terezín, Štětí, Kadaň, Chomutov, Bílina, Most, Litvínov, Šluknov, Přestanov, Neštěmice, Obrnice, Benešov nad Ploučnicí, Krupka, Česká Kamenice, Mikulášovice.

PaedDr. Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana pro sociální oblast


Napsal(a): PaedDr. Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana pro sociální oblast

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video