U vstupu do kláštera vítá socha robota. Umělecké dílo vyšlo na půl milionu korun

Hedvika Mašková 2024-04-12 12:49:00

Soch ve veřejném prostoru, které v posledních letech vznikly na území Žatce, je poskrovnu. Na většinu z nich narazí návštěvníci areálu Chrám Chmele a Piva a klášterní zahrady. Nyní k nim přibyla další. Jde o sochu robota, která je součástí stavby Polyfunkční a spolkové centrum – Regionální technologické centrum robotiky v objektu Kláštera kapucínů v Žatci. Umělecké dílo má návaznost na robotické centrum, které bude umístěno v jedné z částí kláštera.

,,Jedná se o umělecké dílo, které představuje figuru robota z nerezového plechu a trubek zalévající chmelovou ratolest s liánou a chmelovou hlávkou. Ze zjednodušené konvičky proudí voda a paprsek laseru z jednoho tzv. oka směřuje na listy a šištici chmele. Robot stojí ve vodní hladině, ze které je nasvícen dvěma reflektory. Umělecké dílo bez technologie v podzemní šachtě vyšlo bezmála na půl milionu korun,” sdělila našim novinám referentka investic Denisa Harajdová z odboru rozvoje města.

Projekt rozsáhlé rekonstrukce žateckého kláštera kapucínů měl na starosti místní ateliér HUML & VANÍČEK, který navrhl před vstup do kláštera umístit sochu robota. Zhotovitelem stavby se stala společnost Chládek & Tintěra, která zadala návrh tohoto díla Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM).

,,Hlavním autorem díla je však Jan Novotný, absolvent UMPRUM, který dopracoval do konečné podoby skicu architekta Jiřího Vaníčka a robota vyrobil dílenský mistr UMPRUM Miloš Vopálenský. Studenti v dílně tak měli možnost účastnit se vzniku uměleckého díla. Jan Novotný, který má široký rozsah své činnosti, pracuje také jako filmový scénograf. Své dílo dále popisuje takto: ,,Robot se tváří z každé strany jinak, ale je to jen tentýž robot s tím, že hlavní anfas je směr, kde je konvička. Přišel mi i zajímavý náklon, kdy je naznačen jakoby pohyb.”,” dodala závěrem Denisa Harajdová. 



Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video