Zachovejme současný trend podpory kultury

PaedDr. Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana ÚK 2024-04-25 09:01:00

Památky jsou naše moře … pronesl před léty Pavel Tigrid, tehdejší ministr kultury, při našem osobním setkání na Červeném Hrádku v Jirkově. Tento osvícený člověk měl plnou pravdu.

V devadesátých letech, kdy jsme se učili rozvíjet turismus a houfy našich občanů doháněly letitý deficit, kdy nemohli za vlády soudruhů z KSČ svobodně vycestovat do zahraničí, vyjížděli za odpočinkem a nevšedními zážitky zejména k moři. Jak ale nalákat cestovatele všeho světa k nám do České republiky? Jednoznačnou nabídkou je naše historie a památky prakticky na každém rohu. Ovšem ve většině případů po čtyřicetileté socialistické péči v zuboženém stavu. Na obcích a městech jsme se vrhli v devadesátých letech nadšeně do oprav a dílo se postupně daří. Jaké bylo moje překvapení, když jsem byl poprvé zvolen do krajského zastupitelstva v roce 2016 a zjistil, že kraj poskytuje vlastníkům památek v kraji na opravy pouhých 5 mil. Kč. V té době čtyřikrát méně než město Kadaň! Dnes jsme naštěstí mnohem dál. Podporujeme vlastníky památek (města, obce, církev, soukromé vlastníky) celkovou částkou ročně přes 60 mil., tedy dvanáctkrát vyšší než v minulosti a na kraji je to vidět. Navíc tato dotace má tzv. pákový efekt, tzn., že kraj poskytuje část peněz, ke kterým se přidruží peníze i z jiných zdrojů stavebníka. Tím se vklad do oprav ještě násobně zvyšuje. Co je ovšem podstatné, tyto opravy v důsledku přináší nejen kultivaci prostředí, ve kterém žijeme, ale také smazání dluhů našim předkům. A je to zejména příležitost pro služby navázané na návštěvníky památek, jako je ubytování, stravování a další doprovodné podnikatelské aktivity. Města se zkrášlují a prosperují, nejsou již šedivá jako v osmdesátých letech minulého století. Zářivým příkladem budiž nedávno znovu otevřená opravená synagoga v Žatci soukromým vlastníkem Danem Černým, rovněž i za podpory kraje (viz snímek vpravo). V letošním roce bude díky dotacím kraje opraveno dalších 80 významných památek v kraji.

Můžeme jen doufat, že i do budoucnosti bude zachován současný trend podpory, protože památky jsou opravdu naše moře.

PaedDr. Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana ÚK


Napsal(a): PaedDr. Jiří Kulhánek, náměstek hejtmana ÚK

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video