ČEZ odkoupil Actherm, lidem se změní distributor tepla

Redakce 2024-05-16 12:22:10

Přes 100 miliard korun investuje Skupina ČEZ do roku 2030 v Ústeckém kraji. Chce si tak i nadále udržet pozici nejvýznamnějšího místního investora a největšího zaměstnavatele. Jednou z akvizic je i odkoupení Acthermu Distribuce, který dodává teplo části Chomutova.

„Jednou z investic je i získání 100% podílu ve společnosti ACTHERM Distribuce, která z elektrárny Prunéřov II zajišťuje dodávky tepla v Chomutově. Akvizice ACTHERM Distribuce a zároveň probíhající modernizace elektrárny Prunéřov II jsou dobrým předpokladem pro zajištění výhod centrálního zásobování teplem i stabilních dodávek tepla pro místní občany a ostatní zákazníky do budoucna. Výstavba nových tepláren nyní probíhá v areálu Elektrárny Prunéřov II, odkud proudí dodávky tepla do Chomutova, Klášterce nad Ohří a Jirkova. Staví se tu nové plynové kotelny a připravují nové kogenerační jednotky a kotel na biomasu," informovala společnost ČEZ. 

„V okrese Chomutov máme dvě velké elektrárny ČEZ, které vedle elektřiny dodávají teplo do okolních měst. Modernizaci energetických zdrojů naplánovanou ČEZ podporujeme a má pro nás řadu výhod. Vedle zachování části pracovních míst to je také zabezpečení dlouhodobých dodávek tepla na další desítky let. Přeměna elektráren Prunéřov a Tušimice na nízkoemisní zdroje také pomůže zlepšit životní prostředí a kvalitu života v okolí. Jsem také rád, že se společnost ACTHERM Distribuce stává součástí Skupiny ČEZ, protože to znamená dlouhodobou stabilitu teplárenství pro občany v našem městě i v celém regionu. ČEZ je osvědčeným dodavatelem tepla do našeho města, jehož všestranný rozvoj dlouhodobě podporuje. Je dobře, že tomu tak bude i nadále,“ říká primátor Chomutova a radní Ústeckého kraje Marek Hrabáč.

ACTHERM Distribuce zajišťuje přibližně 50 % koncového prodeje tepla ze systému centrálního zásobování teplem v aglomeraci Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří. Je provozovatelem výměníkových stanic a sekundárních rozvodů tepla v Chomutově. ACTHERM Distribuce odebírá teplo z elektrárny Prunéřov prostřednictvím primárních rozvodů ve vlastnictví ČEZ Teplárenská. Ročně dodává cca 470 TJ tepla pro celkem 384 odběratelů, kde 84 % z celkového množství odebírají domácnosti.

ČEZ zároveň pracuje na vybudování přípojky z Prunéřova do Kadaně, kterou budou nové prunéřovské zdroje v budoucnu zásobovat teplem také, a nahradí tak dodávky Elektrárny Tušimice, která bude sloužit pouze jako tepelná záloha. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ÚDRŽBÁŘ - GSOŠ Podbořany

Gymnázium a Středí odborná škola, Podbořany, shání ÚDRŽBÁŘE. Na plný úvazek, předpokládaný nástup 1. 9. 2024. Životopisy posílejte na e-mail: skola@gsospodborany.cz
WWW: https://www.gsospodborany.cz/
E-mail: skola@gsospodborany.cz


Učitel odborných předmětů - GSOŠ Podbořany

Gymnázium a Středí odborná škola, Podbořany, shání UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ - elektrotechnických, gastronomických, instalatérských. Na plný úvazek, předpokládaný nástup 1. 9. 2024. Životopisy posílejte na e-mail: skola@gsospodborany.cz
WWW: https://www.gsospodborany.cz/
E-mail: skola@gsospodborany.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video