Žatecká knihovna jen pro atlety. Méně pohybliví se tam špatně dostávají

Veronika Salášková 2011-06-21 00:00:00

Žatec – Než se dostaneme v Městské knihovně v Žatci do půjčoven, musíme zdolat velký počet schodů. Většina z nás se při tom výstupu s taškou plnou přečtených knih jen trochu zadýchá. Někteří si možná i řeknou, že aspoň trochu procvičí nohy a protáhnou tělo, když hlavu už posilovali u čtení. Pro starší obyvatele města, nebo lidi se zdravotním postižením, ale mohou tyto schody znamenat obtížně zdolatelnou, nebo dokonce nepřekonatelnou překážku. Mohou sice využít donáškovou službu, řada lidí si ale chce knihy vybrat sama přímo v knihovně, a ne přes počítač.

„Pro starší lidi, a nebo ty se zdravotním handicapem, je opravdu těžké vyjít všechny ty schody nahoru do knihovny, aby si mohli vybrat knihy. Myslím, že by bylo dobré a řada lidí by uvítala, kdyby město zřídilo bezbariérový přístup do knihovny,“ řekla nám Dagmar Schindlerová, která chodí s pomocí francouzské hole. „Pracovnice knihovny mi vždy ochotně pomohou, za což jsem jim moc vděčná, výstup do těch schodů je pro mě ale opravdu velmi náročný,“ dodala.
V budově, v níž se městská knihovna nachází, ale bohužel není možné bezbariérový přístup zřídit.
„O zřízení bezbariérového přístupu do prostor půjčoven centrální Městské knihovny Žatec jsme uvažovali již před více než deseti lety. Budova, v níž se knihovna nachází, je památkové chráněná a navíc stavební dispozice budovy neumožňují zbudování výtahu. Plošinu není možno umístit z hlediska zajištění požární bezpečnosti,“ vysvětlila ředitelka knihovny Radka Filková.
Knihovna ale pro tyto případy vymyslela náhradní řešení.
„Starší, handicapovaní nebo dlouhodobě nemocní čtenáři mohou využít naší donáškové služby. Jedná se o dlouholetou praxi, kdy jim pracovnice knihovny přímo domů přinesou objednané knihy. Tituly si mohou vybrat rámcově dle oblasti zájmu nebo konkrétně, např. i na internetových stránkách knihovny,“ dodala Radka Filková.
Čtenáři mohou využít také poboček knihovny v Pečovatelském domě na Jihu a v Domě s pečovatelskou službou v Podměstí, kde je v obou bezbariérový přístup a prostory půjčoven umístěny v nižších podlažích.
„Chápu jejich ochotu přinést mi knihy domů a jsem za ni ráda. Chci ale mít možnost do knihovny zajít a vybrat si z nabídky sama přímo na místě, kdy mohu do knihy nahlédnout, zalistovat, kousek si přečíst a teprve pak si ji buď vybrat či nevybrat, podle toho zda mě osloví. Tohle na internetu nejde. Bylo by dobré, kdyby město nějak zajistilo i pro starší a handicapované lidi možnost navštěvovat osobně knihovnu,“ řekla Dagmar Schindlerová.
„O problému s výstupem do knihovny pro méně mobilní lidi víme, jsme rádi, že knihovna jako řešení nabízí donáškovou službu, nebo výběr knih na internetu.  Pokud by se nám podařilo získat dostatek finančních prostředků, tak by bylo řešením vybudování snazšího přístupu.  V momentálních rozpočtových možnostech města zatím není prostor ani na realizaci rekonstrukce nevyhovující střechy na budově knihovny, kterou budeme muset řešit nejdříve,“ řekl místostarosta Jan Novotný.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video