Překvapivé odhalení: Lidl byl postaven v rozporu s územním plánem!

Veronika Salášková 2012-11-09 00:08:00

Žatec – Příprava projektové dokumentace na vybudování nového depozitáře pro žatecké muzeum v budově bývalých papíren se blíží do finále. Během přípravy těchto podkladů však vyplynula na povrch zajímavá informace. Zjistilo se, že v této lokalitě zapovídá starý i nový územní plán města vznik supermarketů a skladovacích prostor. Obchodní dům Lidl tu tak stojí zcela v rozporu s oběma plány.

V roce 2007 rozhodlo bývalé vedení města o tom, že město vymění své věcné břemeno příjezdu do areálu papíren za hlavní budovu továrny se společností Agile. Díky tomu zde společnost mohla na počátku roku 2008 začít budovat supermarket Lidl. Zvláštní je, že se tenkrát zřejmě nikdo z města nepodíval do územního plánu, zda je zde vůbec možné takovouto stavbu postavit. Zjistil by, že nikoli. Daná plocha totiž v plánu nese označení smíšená obytná zóna. V tomto území nejsou stavby jako velkoobchod a supermarkety stejně jako sklady a skladovací plochy přípustné. Bylo tomu jak ve starém územním plánu, tak i v tom novém, který byl schválen v roce 2008.
V územním plánu doslova stojí, že v území mezi Komenského alejí, Husovou ulicí, ulicí Studenskou a ulicí Šafaříkovou nebudou umísťovány stavby pro obchod se samoobslužným prodejem a s obchodní plochou nad 400 m2 (supermarkety a hypermarkety). Obojí supermarket Lidl  bezpochyby porušuje.
Představitelé předcházejícího vedení města zatím na otázku, jak je možné, že zde za těchto okolností supermarket vznikl a zda o této skutečnosti vůbec ví, nepodali žádnou konkrétní odpověď. „Na to nedokážu teď odpovědět,“ řekl bývalý místostarosta Aleš Kassal, když mu tento dotaz položil minulý čtvrtek na zasedání zastupitelstva radní Jaroslav Hladký. „Se Žateckými novinami nekomunikuji,“ zareagoval na náš telefonický dotaz Erich Knoblauch předchozí starosta Žatce.
V době, kdy se veřejnost negativně vyjadřovala proti umístění Lidlu v areálu bývalých papíren, tvrdili tehdejší představitelé města, že stavbě nelze bránit a je nutno ji povolit. Pokud by ale tenkrát postupovali podle územního plánu, stavbu by měli plně pod kontrolou a nemuseli ji vůbec povolovat. Jestli šlo tehdy o chybu, nebo záměr už dnes těžko posuzovat.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video