Peníze na veřejně prospěšné práce se našly

Jan Vnouček 2011-07-08 00:02:00

Podbořansko – Veřejně prospěšné práce budou pokračovat. Skončila tak černá můra starostů nejen regionu Podbořanska. Po schůzce na Úřadu práce v Lounech jim bylo přislíbeno, že tok finančních prostředků na tzv. veřejně prospěšně pracovníky se nezastaví.

Do konce června totiž všem veřejně prospěšným pracovníkům, kteří v obcích provádějí údržbu obecního majetku a úklid veřejných prostranství, vyprší smlouvy. Radnice na ně dostávaly peníze od úřadů práce, které je čerpaly z Evropská unie prostřednictvím projektu NIP ministerstva práce a sociálních věcí, tedy národních individuálních projektů. Tyto projekty nyní skončily a s nimi se zastavil také přísun financí. Nyní reálně hrozilo, že v městech, městysích a vesnicích nebude nikdo, kdo by zametl chodníky, posekal trávu nebo provedl drobné opravy. Radnice si totiž často větší množství běžných zaměstnanců nemohou dovolit a řešit situaci dodavatelsky je pro ně též příliš drahé. Dlouho se nevědělo, co bude dál. Nyní se snad věci pohnuly dopředu. „Jsme připraveni prodlužovat smlouvy na veřejně prospěšnou práci od července letošního roku. Žádali jsme Ministerstvo práce a sociálních věcí o posílení rozpočtu na veřejně prospěšnou práci. Pro celý kraj by měl být ve druhém pololetí letošního roku rozpočet na VPP navýšen o 86 miliónů Kč. Vycházeli jsme přitom z požadavků, které na VPP kladli starostové obcí,“ uvedl Oldřich Malý, ředitel krajské pobočky úřadu práce v Ústí nad Labem.
Lounského jednání se za náš region zúčastnili představitelé Blatna, Kryr, Lubence a Vroutku. „Musíme co nejdřív podat novou žádost a doložit bezdlužnost vůči státním úřadům. Bylo nám slíbeno, že můžeme za stejných podmínek získat stejný počet míst jako odsud, možná i více. To se teprve uvidí podle celkového objemu peněz,“ informoval vroutecký starosta Jaromír Kubelka. „Vyjednali se podmínky, které jsou v současném systému pro obce výhodné,“ dodal.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video