Mikulášský jarmark se Švejkem

Jan Vnouček 2012-12-11 17:05:00

Nepomyšl – Co se stane, když se potká svatý Mikuláš, Švejk, farář a starosta? Ne to není začátek vtipu, ale recept na pořádný Mikulášský jarmark, který druhou adventní sobotu uspořádali v Nepomyšli. Pátý ročník své svatomikulášské pouti tentokrát uchopili ve stylu někdejší podunajské monarchie. Atmosféru doby počátku minulého století věrně navodil zpěvák, herec a moderátor Přemysl Kubiška alias Josef Švejk a jeho kapela C. a k. šraml z plzeňského divadla. Snímky z akce najdete zde.

„Pojali jsme to tímto způsobem na počest naší letos zrestaurované sochy sv. Mikuláše a u příležitosti odhalení nové pamětní desky z jejího podstavce,“ osvětlila celou dramaturgii jedna z organizátorek Zdenka Lněníčková.  Podle dokumentů nalezených v podstavci sochy měla být vztyčena v roce 1907, v době Rakouska-Uherska. „Nevíme proč, to se pro nás pokouší z poškozených dokumentů vyluštit v archivu, ale víme kdy. Taky víme, že na podstavci sochy byla kdysi deska s nápisem. Nevíme ale, co na ní bylo. Proto jsme vymysleli vlastní text, nechali ho vytesat na desku a vložili ji tam, aby byl náš patron Mikuláš kompletní,“ doplnila zastupitelka městyse a předsedkyně jeho kulturní komise.
Desku s připomínkou loňské oslavy 650. výročí odhalil za zvuků salv Švejkovy maškumpačky starosta Josef Lněníček a požehnal jí podbořanský děkan Alexandr Siudzik.  Na programu dále byly dobové písně, zábavné soutěže, rodinné bubnování, pohádka a  vystoupení Šimona Pečenky s repertoárem Waldemara Matušky. Došlo samozřejmě i na mikulášskou nadílku a rozsvícení vánočního stromu. Za slunečného mrazivého počasí, kdy k zimní idyle chyběl pouze napadlý sníh, bylo co utrácet ve stylovém tržišti.  a
Na snímku právě nepomyšlský starosta Josef Lněníček prohrál v nerovném souboji s Josefem Švejkem o rychleji vypité pivo.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video