Žatec získal dvě ocenění - za sladovnu a Chmelařské muzeum

Veronika Salášková 2013-02-14 13:49:00

Žatec – Žatec zvítězil v krajském kole soutěže o regeneraci městské památkové rezervace a městské památkové zóny v Ústeckém kraji. Podařilo se mu to již potřetí za sebou. Město také získalo další významné ocenění za architekturu od Klubu za starou Prahu.

Žatec v krajském kole zvítězil již třetí rok v řadě. Letos předstihl města Litoměřice, Krupka, Terezín, Kadaň a Česká Kamenice, které obsadily pozice za ním. „Pro vítězství Žatce sehrála hlavní roli, stejně jako v minulém roce, renesanční sladovna. Tentokrát to nebyla ani tak samotná rekonstrukce objektu sladovny jako vloni. Oceněna byla hlavně současná náplň sladovny a zakomponování galerie a také samozřejmě kvalita výstavy obrazů manželů Zemanových,“ sdělil místostarosta Jan Novotný.
S vítězstvím je spjata finanční odměna sto tisíc korun, která je určena na regeneraci městské památkové zóny a rezervace. „Vedení města by tuto částku chtělo rozdělit v rámci celého balíku peněz, které na regeneraci městské památkové rezervace a městské památkové zóny získá od Ministerstva kultury,“ dodal místostarosta Novotný. Žatec se tak spolu s dalšími vítězi krajských kol znovu utká o titul historického města roku, který se vyhlašuje vždy na Pražském hradě. Tuto tradiční soutěž pořádá Národní památkový ústav ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska.
Další ocenění na poli architektury Žatec dostal od Klubu za starou Prahu, jenž vyhlašoval cenu za nejlepší, nejvhodnější a architektonicky nejzdařilejší novostavbu v rámci historických center měst. První místo získala dvorana a vstup do Chmelařského muzea a Chmelový maják. Žatci se podařilo zabodovat v těžké konkurenci, kdy mezi nominovanými městy byly Brno, Ostrava, Praha, Přerov, Mikulov a Valašské Meziříčí. Je třeba dodat, že stavby do soutěže si klub vybíral sám.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video