Chceme dálnici! Zaznělo jasně z Loun

Pavel Macák 2013-02-16 00:59:00

Louny – V kanceláři starosty města se minulou středu uskutečnilo již druhé setkání primátorů a starostů měst na trase Praha – Chomutov k řešení situace kolem rychlostní komunikace R7. Setkání výzvy, která v závěru minulého roku putovala na adresu vlády, byl senátor Marcela Chládka. Ten společně s primátory a starosty měst Louny, Slaný, Most, Chomutov a Postoloprty, kteří se v listopadové výzvě domáhali toho, aby vláda neustupovala od dostavby rychlostní silnice R7, respektive dálnice D7, přivítali také zájem a účast senátora obvodu města Chomutov Václava Homolky a člena Rady Ústeckého kraje Jaroslava Komínka. Snímky z jednání naleznete zde.

„Rozhodně nejsme spokojeni s odpovědí předsedy vlády Petra Nečase na naši výzvu, kde nám sdělil, že výstavba této páteřní komunikace pro severozápad republiky je pozastavena a pokud se zkapacitní, dojde tak pouze k variantě rozšíření na trojpruh v místech stoupání,“ uvedl ještě před setkáním starosta Loun Radovan Šabata. Signatáři výzvy se proto rozhodli pokračovat v prosazování svých požadavků. „K naší výzvě se nyní připojilo i vedení Ústeckého a Středočeského kraje a jak je vidět i senátoři, kteří za nás slíbili „bojovat“ i na senátní půdě,“ řekl na tiskové konferenci ke společnému jednání Šabata a jeho slova doplnil senátor Marcel Chládek, když uvedl, že severozápadní Čechy jsou oblastí s vysokou nezaměstnaností, kterým je potřeba i touto formou pomoci. „Je mnoho investorů, kteří by rádi do okresů Louny, Chomutov a Most přišli a postavili zde nové továrny, ale jakmile vstoupí do jednání, okamžitě kladou otázku, jaké jsou v místě komunikace, jaké je propojení na Německo, případně na další české dálnice. Jako Středočeši také víme, že k nám do mnoha firem jezdí mnoho lidí pracovat. Stávající silnice je ovšem zcela nevyhovující a dochází na ní k mnoha vážným dopravním nehodám. Také to je důvod pro podporu dostavby dálnice D7,“ konstatoval senátor Chládek. Podle něj bylo už ze strany vlády dost planých výmluv, že nejsou peníze. „Nyní se bude o této otázce jednat nejen na krajských úrovních, ale také v parlamentu a senátu, kde chceme vyvolat veřejné slyšení. Pevně věřím, že stejně jako se nám před časem podařilo „zlomit“ ministra zdravotnictví, aby byla zachována zdravotní péče v žatecké nemocnici, podaří se nám vyřešit i tento problém,“ dodal senátor.
Starosta Loun Radovan Šabata před několika dny také oslovil vedení partnerského města Zschopau a stejně tak po tomto jednání osloví svá německá, partnerská města i ostatní signatáři výzvy, aby tlak byl ještě působivější, neboť na německé straně se již buduje komunikace dálničního typu ve směru k českým hranicím a na její výstavbě se finančně podílí Evropská unie. „Tak proč by to nemohlo jít také u nás. Jakmile totiž bude tato komunikace dostavěna, bude provoz od německých hranic ve směru na Prahu neúnosně velký,“ dodal Šabata.
„Nesouhlasíme s možnou změnou koncepce silnice R7 na nižší úroveň. Naopak chceme zejména z důvodu bezpečnosti, aby silnice měla dálniční parametry. Tato komunikace je důležitou spojnicí Prahy, Ústeckého kraje a Německa. Vzhledem k napojení na průmyslovou zónu Triangle může mít její přeřazení do nižší kategorie vliv na příchod investorů a snižování nezaměstnanosti v Ústeckém kraji,“ připomněl radní Komínek s tím, že kraj vnímá R7 jako jednu z prioritních dopravních staveb.
Všichni přítomní se na tiskové konferenci, která se konala ihned po jednání, shodli na tom, že vláda musí najít dostatek finančních prostředků na dostavbu této dálnice, která by si podle hrubých odhadů vyžádala ještě asi třicet miliard korun. „Část finančních prostředků by se mohlo získat i o řady zahraničních investorů, kteří mají zájem vstoupit do průmyslových zón na severu, ať již v Triangle nebo v připravených zónách na Chomutovsku a Mostecku. Chce to jen hledat možnosti,“ dodal senátor Chládek.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video