Pokuty podle nesmyslného zákona

Jan Vnouček 2013-03-05 08:10:00

Podbořansko – Pokuty dostaly na Podbořansku některé obce od Státní energetické inspekce. Důvodem byla většinou chybějící autorizovaná zkouška účinnosti kotlů ve veřejných budovách. Starostové uznávají, že neznalost zákona neomlouvá, ale vidí v tomto nařízení jen další způsob, jak bez užitku vytáhnout z obcí další prostředky.

„Máme v pořádku všechny revize, ale o tomhle jsme nevěděli,“ krčí rameny petrohradská starostka Jitka Dondová. Její kolegyně z Očihova na tom byla stejně. „Účinnost je přece daná výrobcem a nemá vliv na šetření energií. Navíc ta pokuta není za to, že kotle nesplňují deklarovanou účinnost, ale za to, že jsme si nenechali udělat audit, z kterého se dozvíme, že to nesplňují. K čemu nám to je?“ ptá se řečnicky.  A nespokojen je i starosta Blšan. „Dělají represi místo prevence,“ domnívá se Petr Bukáček.
Obce závady okamžitě napravily, ale stálo je to nemálo finančních prostředků. Autorizovaný audit se musí u kotle nad 20 kW provádět 1× za 2 roky a pro jeden plynový kotel stojí několik tisíc korun. „Máme osm kotlů a audit nás přišel na 80 tisíc, a přitom auditoři jen opsali štítky a návody,“ stěžuje si na zákon i lubenecký Bohumil Peterka.
Petrohrad a Očihov dostaly nejnižší možnou pokutu ve výši 6000 Kč, Lubenec, který provozuje větší množství plynových kotlů, musí zaplatit 10 000 Kč. Blšany se zatím výši pokuty nedozvěděly. Nejvyšší výše pokuty může dosáhnout až 100 000 Kč. Státní energetická inspekce kontroluje dodržování povinností obcí podle nového zákona č. 318/2012, který mění zákon 406/2000 Sb. O hospodaření energií.
Další desetitisíce korun odčerpá obcím povinné energetické štítky veřejných budov.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video