Změny dopravního značení v ulici Adolfa Heyduka se obyvatelům nelíbí

Veronika Salášková 2013-05-17 00:34:00

Žatec – Na naši redakci se obrátil obyvatel z ulice Adolfa Heyduka. V neděli 5. a pondělí 6. května proběhla změna dopravního značení ve zmíněné ulici. Zdeněk Panýrek, který v ulici bydlí dvacet jedna let, si nám na vzniklou dopravní situaci stěžoval jen několik hodin po dokončení úprav.

„Vybudování nového stání pro zásobování spolu s ostrůvkem se zelenými sloupky podstatně zúžilo vjezd do ulice Adolfa Heyduka. Dříve se zde neměla problém vyhnout i tři auta najednou. Nyní, když to zúžili, pokud se potká například osobní auto s dodávkou, mnoho místa na vyhnutí se jim nezbývá. Vyhnou se jen tak tak,“ uvedl Zdeněk Panýrek. Nechápal také, proč byla vyznačena bílá čára v oblouku křižovatky A. Heyduka s Jungmannovou u č.p. 574 a dále do půlky chodníku. „V křižovatce se stát nesmí, proto nechápu důvod tohoto značení,“  kroutil hlavou.
Vadilo mu také, že stání pro zásobování obchodu v této ulici bylo vybudováno na druhé straně přes silnici a ne podél chodníku hned vedle obchodu, kde byla doplněna bílá čára.
„Zásobovači budou muset ulici se zbožím přecházet. Kromě zdržení zde pro ně může vzniknout potenciální ohrožení, například pokud pojede řidič seshora z centra města ulicí Pod Střelnicí, nemusí při odbočování do ulice A. Heyduka včas zahlédnout přecházejícího zásobovače. Vyhrazené místo pro zásobování je také pouze pro jednu dodávku, pokud se „sejde“ více zásobovačů ve stejnou chvíli, nemají ti další možnost zaparkovat v blízkosti obchodu. Proč nebylo stání pro zásobování vybudování vedle obchodu v ulici A. Heyduka v místě nové bílé čáry?“ divil se Zdeněk Panýrek. Jak dodal obchod je pro místní důležitý, jiný se v této lokalitě nenachází.
Kritizoval také tři sloupky, které stojí ve vyhrazeném ostrůvku. „Na plánu, který jsem viděl, jsou zakreslené jen dva. Ten další měl stát u obchodu,“ podotkl. Nelíbila se mu také nová dodatková tabulka na značce Dej přednost v jízdě. V pondělí značku zaměstnanci Technických služeb nainstalovali před křižovatkou ulice A. Heyduka s ulicí Jungmannovou. „Z dodatkové tabulky není jasné, která ulice je hlavní. Zakreslení průběhu ulic totiž neodpovídá realitě. Na staré tabulce, která tady byla původně, to bylo úplně jasné,“ řekl Z. Panýrek.
Značka byla následně ve čtvrtek posunuta před křižovatku ulice A. Heyduka s ulicí Pod Střelnicí.
O vyjádření se k uvedeným stížnostem jsme požádali vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství Jiřího Dobruského.
„Úprava proběhla podle schváleného dopravního značení tak, aby byly jednoznačně vyznačeny hranice jednotlivých jízdních pruhů a hranice křižovatek. Stávající stav byl nepřehledný, kdy nebylo zřejmé, kde jsou jednotlivé hranice křižovatek, řidiči jezdili v protisměru a parkovali v křižovatce. Úpravou dopravního značení byly tyto nesrovnalosti odstraněny,“ sdělil Jiří Dobruský. Postupně se vyjádřil také k jednotlivým uvedeným výtkám. „Dopravním značením byl záměrně zúžen vjezd do ulice Jungmannovy, aby se zde nestřetávaly tři a více vozidel, ale byla vyznačena vozovka v šíři dvou jízdních pruhů. Bílé čáry u chodníků vyznačují krajnici. Bílá čára nezakazuje parkování, jedná se o vyznačení krajnice. Naproti obchodu bylo vodorovným značením vyznačeno místo ležící mimo komunikaci, na kterém je nyní umožněno parkování. Před úpravou zde vozidla stála v křižovatce proti předpisům. Nejedná se tedy o vyhrazené místo pro zásobování. Dopravní značka Dej přednost v jízdě musela být přesunuta, aby byla viditelná pro řidiče vjíždějící do křižovatky z ulice Jungmannova. Oproti původnímu plánu nebyl umístěn sloupek u obchodu, který by zde v reálu byl nadbytečný a byl přesunut naproti k ulici Jungmannově,“ řekl Jiří Dobruský.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video