Špatný odtok příčinou zatopení polí

Pavel Macák 2013-07-22 00:12:00

Postoloprty – Prudké deště, které na začátku června zvedly hladinu řeky Ohře, se nevyhnuly ani Postoloprtům. Zde došlo v důsledku povodňového stavu v řece k nastoupání říční vody z výpustí a dále jednotnou odtokovou a odlehčovací kanalizací z nové čistírny odpadních vod do polí a chmelnic kolem města. 

„Na základě této skutečnosti jsme požadovali po akciové společnosti Severočeské vodovody a kanalizace, aby se tímto problémem zabývala. Šlo o to, že Severočeská vodárenská společnost, která čistírnu kompletně rekonstruovala, patrně zapomněla to, že odtokové řady potřebují rovněž upravit tak, aby odpovídaly případné stoleté vodě jako samotná čistička. Při povodni totiž došlo k tomu, že došlo k vývěru vody ze tří šachet jednotné kanalizace do chmelnic a až k obytným domům. Samotná čistička sice nebyla zatopena, ale kvůli tomuto nedostatku musela být čtyři dny vyřazena z provozu,“ konstatoval starosta města Václav Ibl.
Na dojednané jednání do Postoloprt se dostavilo několik vedoucích a technických pracovníků společnosti SčVK Most, v čele s ředitelem Pavlem Matuškou a projektant AZ Consult Roman Veselý, kteří se shodli na tom, že se kanalizační výpust zatápí již při dosažení hladiny vody v řece při jednoleté povodni a dále bylo konstatováno, že již v roce 2006 byla zpracována studie protipovodňových opatření, kde jsou navržena místa pro výstavbu povodňových hrází. „Myslím, že by stačilo, kdyby kanalizační šachty, kde došlo nyní k vývěru vody, byly o dva metry vyšší nad úrovní terénu,“ mínil starosta, ale jeho názor se vodařům nezdál optimální, naopak se odborníci domnívají, že by mohlo dojít k ještě větším záplavám i obydlených objektů. Jako možnou alternativu řešení vidí zástupci SčVK ve vybudování povodňové čerpací stanice před vyústěním kanalizace do Ohře. Tato stavba by však byla velice finančně náročná a není zde v době záplav zaručen přívod elektřiny. Objekt by navíc musel někdo provozovat.
„Zástupci SčVK městu navrhli zpracovat generel kanalizace, který se zaměří na řešení odvádění jak splaškové tak dešťové vody a na řešení povodňových stavů s návrhem řešení. Pak budeme možné přistoupit k realizaci příslušných opatření. Výsledek jednání bude také sdělen majiteli Severočeské vodárenské společnosti. Na ni budeme také požadovat řešení této problematiky,“ dodal starosta.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video