Divadelní spolek za Žatce dokončil film

Iveta Drlíková 2013-08-14 14:21:00

Žatec – V pátek 23. srpna bude mít v letním kině premiéru  film „Požírači leknínů“. Je to první celovečerní snímek, který kompletně vznikl v Žatci. Natočil jej divadelní spolek Opera Žatec podle stejnojmenné hry, kterou divákům místní ochotníci předvedli poprvé v prosinci roku 2011. Před slavnostním uvedením snímku na filmové plátno jsme vyzpovídali autora scénáře, režiséra a herce žatecké Opery, Jaroslava Wagnera (na snímku z natáčení vlevo; vedle kameraman Lukáš Šimandl).

Premiéra se blíží. Je film už kompletně dokončený?
Film je téměř hotový. Probíhají poslední úpravy zvuku a ještě se to trochu zkracuje, aby některé scény byly svižnější.
Kdo napsal hudbu?
Vzhledem k tomu, že chceme s filmem zacházet, jak se nám zlíbí, bylo lepší mít také vlastní hudbu, aby pak nenastal problém, až dáme film například volně ke stažení. Trochu jsem se toho kroku obával, protože v divadelním představení nám hrály skutečné hudební špičky, jako Tom Waits, Philip Glass nebo Barry Adamson; ale teď nelituji. Hudbu napsal Marek Mikulášek z lounské kapely Furt Rovně a celá skupina jí také nahrála. Nejen podle mého názoru se hudba povedla – je kompaktnější a místy výstižnější. Problém byl s doprovodem k policejní přestřelce – bylo zapotřebí vyrobit skutečný rachot s prvky elektronické hudby. Tady se kluci pustili mimo svůj hudební revír, ale i v tomhle případě se jim zadařilo. Bavilo mě přihlížet, jak jim to vzniká pod rukama.
Myslíte, že bude filmové zpracování u diváků lépe fungovat?
Ano i ne. Možná bude pro diváky snadnější odlišit virtuální svět od toho reálného, také střih bude svižnější než v divadle. Jako přínos filmu vnímám také to, že možná přiláká i mladší publikum, pro které je virtuální realita už samozřejmostí a které by do divadla nikdo nedostal. Na druhou stranu divadelní představení mělo tu moc diváka vtáhnout a překvapovat ho filmovými postupy, takovou moc film nemá. Filmového diváka už jen tak něco nepřekvapí.
Jakou má film stopáž a dali jste na internet kromě upoutávky (traileru) třeba i krátké ukázky?
Film trvá 90 minut. Postup natáčení jsme průběžně zveřejňovali na www.facebook.com/operazatec. Jsou tam k nalezení také fotografie z natáčení a upoutávka, ale ukázky ze samotného filmu jsme zatím nezveřejňovali. Trailer toho prozradil až moc.
Kolik bylo natáčecích dnů, kde všude jste točili a za jak dlouho byl snímek kompletně hotový?
Celkem bylo 14 natáčecích dnů.První klapka padla 19. ledna 2013, pak bylo dlouho ticho. Začali jsme znovu až v únoru a poslední záběr proběhl 7. dubna. Pak nastoupilo stříhání, zvučení, postprodukce a tak podobně, což vlastně probíhá doposud.
Hrát na divadle nebo na kameru je přeci jen rozdíl, jak to herci zvládali?
Herci si často stěžovali, že je těžké udržet stejný charakter po celou dobu natáčení. Člověk snadno zapomene, jak se tvářil v minulém záběru, natož před týdnem. Ve filmu to ale netrvá týdny, často se jedná hned o následující obraz.
Jak pojmete premiéru?
Mělo by to být na letní kino poněkud netradiční. Chtěli bychom, aby před premiérou začali hrát kluci z kapely Furt Rovně, to znamená, že by se začalo už chvilku před osmou. V 21 hodin by pak měla začít samotná premiéra. 
Děkuji za rozhovor. Ptala se: Iveta Drlíková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video