Vypečený jablečný den

Jan Vnouček 2013-10-08 10:08:00

Kr. Dvůr – Jablečný den v Krásném Dvoře zraje jako sladké jablíčko. Letošní 3. ročník oslavy úrody na krásnodvorské zámku se opět rozrostl do několika scén, vychytal některé nedostatky a nabídl svým návštěvníkům lákavou směsku jarmarku, vkusné pouliční veselice, odborného poznání, dětského dne a degustačního festivalu. Ve spojení s krásným slunečným počasím pak není divu, že se na něj v sobotu podle organizátorů přijelo prodívat okolo 2,5 tisíce návštěvníků. Snímky z akce zde.

Ty čekala záplava stánků prodejců i místních spolků a organizací, kde mohli kupovat chutné, zdravé i krásné věci a rovnou i ochutnávat převážně domácí jablečné produkty. Při cestě za kulturou se mohli rozptýlit hned na pěti souběžných scénách. Na nádvoří, kde odpoledne vystoupil i jazzman Jiří Stivín, a na louce pod zámkem, kde celý den mimo jiné probíhala prezentace Koňského dvorce Chmelištná. V galerii si zájemci zase mohli vyslechnout tři odborné přednášky o pěstování jabloní. Děti byly zaneprázdněny sbíráním razítek při Jablíčkohraní a jistě je v zahradě lákaly loutkové pohádky Dřevěného divadla Honzy Hrubce nebo ve velkém zámeckém sále vtipná báchorka v podání zámeckých průvodkyň.
Pořadatelé též uspokojivě vyřešili problémy s parkováním přijíždějících hostů, když pro ně zřídili nové parkoviště na přilehlém poli.
„Byl to krásný den. S průběhem jsme spokojeni. Člověk ale nesmí zapomenout na chyby v organizaci a hned přemýšlí, jak vylepšit příští ročník, abychom měli ještě více spokojených návštěvníků,“ hleděla okamžitě do budoucna kastelánka Michaela Hofmanová. Akce se konala za podpory Ústeckého kraje a obce Krásný Dvůr.
Nejlepšími pekařkami a cukrářkami letošního Jablečného dne se staly Ivana Lněníčková a Jana Vychytilová, obě z Krásného Dvora. Ivanu Lněníčkovou porotci ocenili hned několikrát. Ve „slané“ kategorii si za jablečný křen odnesla 1. místo. O stříbrnou pozici se dělil její slaný koláč se slaným štrúdlem z kuchyně GSOŠ Podbořany. Bronzovou příčku pak získala mezi „sladkými“ za svůj štrúdl naruby. Jan Vychytilová bodovala se svým jablečným tunelem, který to vyhrál u návštěvníků, a se špenátovou roládou, kterou porota ocenila 3. místem mezi slanými produkty. V soutěži o nejchutnější jablečný výrobek jejich výtvorům dokázaly konkurovat jen chrášťanská Jaroslava Lišková se štrúdlem se švestkami, která s ním vyhrála „sladkou“ kategorii. Druhé místo v ní získala Lea Jandová z Krásného Dvora za miništrúdl šnek. Na snímku  Jana Vychytilová právě „tuneluje“ další hlas pro svůj jablečný tunel.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video