Stačilo se odvolat. Sto osmdesát milionů zhublo na devatenáct

Veronika Salášková 2013-11-22 00:19:00

Žatec – Regionální operační program (ROP) Severozápad požadoval po Žatci, aby mu vrátil 180 milionů korun, které od něj obdržel jako dotaci na výstavbu Chrámu chmele a piva. Město se proti bránilo a požádalo o prominutí této sankce. ROP mu vyhověl a pokutu snížil na 19,4 milionu korun.

Zastupitelé rozhodli na svém mimořádném jednání ve čtvrtek 31. října o tom, že se město bude proti sankci 180 milionů korun za údajná pochybení při výběrovém řízení bránit. Postupně podalo žádost o posečkání úhrady, žádost o prominutí sankce a v záloze má ještě odvolání k ministerstvu financí. Na jeden z těchto tří kroků už Žatec v minulých dnech obdržel reakci. Přišlo mu vyjádření od Regionální rady ROP Severozápad, kde došlo k částečnému prominutí odvodů za porušení rozpočtové kázně. Ze 180 milionů ROP pokutu snížil na 19,4 milionu korun, takže městu odpustil 90% pokuty. „Město Žatec však chce dále činit kroky a dále bojovat, protože jsme přesvědčeni, že nedošlo k žádným pochybením, za které by měl Žatec platit částku 19,4 milionu korun,“ řekl místostarosta Jan Novotný.
Dodal, že v horizontu asi čtrnácti dní očekává vedení města rozhodnutí o posečkání této úhrady. Od toho, zda bude pozitivní či negativní, se odvine další postup. Na projekt Chrámu chmele a piva získal Žatec dotaci od ROPu Severozápad ve výši 211 milionů korun.
Korupční aféry v ROP Severozápad si však vyžádaly důkladný audit všech dotací. Právě na základě tohoto auditu firmy Deloitte přišly městu tři platební výměry celkem na částku 180 milionů korun.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video