Zamilovala se u nás holka modrooká?

Jan Vnouček 2011-07-28 00:00:00

Podbořany – Družební setkání českých a saských dětí v Podbořanech nepokazilo ani deštivé počasí v závěru týdne. Dvě desítky dětí z německého Ehrenfriedersdorfu s doprovodem dorazily v pondělí 18. července. V Domě dětí a mládeže se seznámily s dvacítkou českých kamarádů z obou podbořanských základních škol. 

„Naše děti jsou z 3. až 5. třídy, německé jsou mladší i starší,“ přiblížila složení skupiny Hana Ivanovová. První den je čekala společná návštěva v hasičské zbrojnici, přijetí na městském úřadě a exkurze v městském muzeu. „Nejvíce se jim asi líbilo u hasičů. Zaujal je výklad i ukázka jejich práce. Prohlédly si hasičské auto a viděly třeba, jak fungují vyprošťovací hydraulické nůžky,“ uvedla vedoucí domu. Úterý bylo vyhrazeno výletu na Státní zámek v Krásném Dvoře. Mladí turisté si to na zámku i v parku užili a koupili si plno suvenýrů. Odpoledne jsme využili letního dne a vzali je na podbořanském koupališti. Podle reakcí se jim bazén i voda zamlouvaly,“ sdělila Ivanovová. Středeční výjezd za zvířátky zhatil celodenní déšť, a tak se holky i kluci jeli podívat do Žatce a  doChrámu chmele a piva. Prohlédli si exponáty, vyzkoušeli si některé zemědělské stroje a hlavně se rozhlédli z vyhlídkové věže. Odpoledne se pak všichni dohromady pustili do výroby maškarních masek z papíru. Ve čtvrtek se i přes studené  povětří vydali do Zooparku Chomutov. Po návratu je čekal společný karneval. V pátek dopoledne byla v plánu rozlučková táborová pouť s táborákem. „Děti soutěžily a za splněnou disciplínu dostávaly papírový žeton. V našem krámku si pak za ně mohly nakoupit různé odměny,“ informovala vrchní vychovatelka. Během celého příměstského tábora se zástupci obou národů učili dvě písničky. Společně je pak na rozloučenou  zapěli  na Masarykově náměstí u příležitosti akce Šance pro talent. Česko-německý hit Holka modrooká se jim určitě vryl hluboko do paměti. Ještě než odjeli domů, dostali všichni na památku CD s fotografiemi. Jazykovou bariéru pomáhala rozbíjet překladatelka Iveta Haragová, ředitelka MŠ Hlubanská. „Děti si ale rozuměly i bez překladu,“ smála se Ivanovová. Naši chlapci se totiž zakoukali do přespolních děvčat. „Mně se líbí Mercedes,“ zasnil se o své německé favoritce Pavel Carboch. „Učím se německou formulku, abych jí to mohl říct,“ svěřil se v průběhu týdne mladý, ale již odvážný svůdník. Základní idea projektu, zajistit mladé generaci z obou stran Krušných hor společné zážitky a prožitky,  byla tedy, jak vidno, naplněna měrou vrchovatou. „Závěrem chci poděkovat všem, kteří nám vycházeli vstříc a byli na nás moc hodní. Hasičům, vedení zámku, koupališti, žateckému chrámu, kuchařkám v učilišti i všem ostatním,“ dodala Ivanovová. Stravování i ubytování malých hostů zajišťovala SOŠ a SOU Podbořany. Družební příměstský tábor byl financován z prostředků Programu Cíle 3 / Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi ČR a Saskem.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video