Zřítí se také kostel na Rané

Pavel Macák 2014-02-18 11:19:00

Raná – Velké obavy z toho, aby kostel Všech svatých nedopadl stejně jako kostel v nedalekých Lenešicích, kde se znenadání zřítila věž. Sesuv podloží pod tímto kostelem je totiž dlouhodobý. Trhá se nejen opěrná zeď kolem objektu, která ohraničuje sousedící hřbitov, ale už i samotný kostel. Aby nedošlo k neočekávanému zřícení, je objekt i okolí ohraničeno výstražnými páskami a cedulemi se zákazem vstupu.

„Celou situaci kolem této stavby řešíme s církví a s lounským stavebním úřadem. Samozřejmě, že se obáváme nejhoršího. Již v loňském roce jsme uskutečnili řadu opatření, abychom zamezili zatékání vody pod základy kostela a vyčistili jsme okolní hřbitov. Víc proto nemůžeme udělat,“ komentoval stav starosta Rané Jaroslav Veselý. „Nový postoloprtský farář Josef Peňas společně s litoměřickou diecézí, se kterým na této akci spolupracujeme, projevil velký zájem o to, aby se památka zachránila. V současné době zde probíhají speciální měření,“ dodal Veselý.
„Kostel kontrolovala naše pracovnice Renata Srkalová. Vlastník, římsko-katolická církev, na kontrolní prohlídce před týdnem předložil stanovisko statika, že zřícení nehrozí. Trhliny v objektu kostela vlastník monitoruje. Pozornost tomu bude nadále věnovat i ze strany stavebního úřadu,“ potvrdila vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí Městský úřad Louny Miloslava Kalivodová.
Hřbitovní zeď i vstup do kostela je ohraničen výstražnou páskou a cedulemi se zákazem vstupu. Foto: Pavel Macák

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video