Poselství předků promlouvá z Malměřic

Jan Vnouček 2011-08-03 00:00:00

Malměřice – Letos uplyne přesně sto let od sepsání zprávy, která byla před třemi roky nalezena v makovici hlavní věžičky kostela sv. Anny v Malměřicích. Uvnitř této schránky byla zpráva z doby oprav kostela v roce 1911. Dopis je nadepsán latinským pozdravem Laudetur Jesus Christus! a jeho německým zněním Gelobt sei Jesus Christus! Uvádí, že v roce sepsání byla po celé léto prováděna důkladná oprava celého kostela: oltáře obnoveny nátěrem, kostel nově vymalován a na podlahu položeno „terazzo“. 

Došlo také ke zvýšení věžičky o 1,5 m a pořízení nového, největšího zvonu. Dále je v archivním listině uvedeno jméno patrona kostela hraběte Evžena Czernina a zvláštní dík  panu inženýru Franzi (Františku) Müllerovi z Petrohradu. Autorem zprávy je Páter Josef Kleistl, rodák z blízkého Chotěšova, který je zde podepsán s datem 15. září 1911. K cennému nálezu došlo v roce 2008 při opravě tesařských konstrukcí a novému oplechování věžiček měděným plechem. „Je to krásná ukázka poselství našich předků pro budoucí generace.Originál má u sebe Páter Vrbenský. Je to aktuálnější ještě o to, v jakém se kostel nachází stavu a já sám si marně lámu hlavu, co naši současníci zanechají, jako vzkaz budoucím generacím. To není jen výzva pro církev, obecní úřad či další instituce, ale je to věcí každého z nás,“ přemítá Jan Šefl z Malměřic, který nám informaci o nálezu zaslal. Příležitostí k těmto meditacím byla i nedělní Svatoanenská pouť v Malměřicích.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video