Odpad stále zůstává v Libčevsi

Pavel Macák 2011-08-08 00:00:00

Libčeves – Správní řízení zahájila před několika dny Česká inspekce životního prostředí Ústí nad Labem se společností Alfa Green Power, Praha 1, ve věci uložení pokuty za správní delikt podle zákona o odpadech. Společnost totiž nechala v březnu navozit do areálu bývalého kravína v Libčevsi zhruba 800 tun plastového odpadu ze Spolkové republiky Německo, konkrétně od společnosti V&C Metzner z Wittichenau.

Tento odpad byl zčásti uložen v uzamčené hale a z větší části v bývalé silážní jámě. Několikrát se také stalo, že tento nebezpečný odpad někdo zapálil. Inspekce přitom zjistila, že česká společnost není vůbec oprávněná na území Ústeckého kraje k převzetí žádného druhu odpadu do svého vlastnictví a v areálu podle zákona o odpadech ani schválen provoz žádného zařízení určeného k nakládání s odpady.
Inspekce životního prostředí je proto společnosti za prokázaný správní delikt povinna uložit pokutu až do výše padesáti milionů korun. Začátkem června zaslala inspekce pražské společnosti protokol o kontrolním zjištění, které prováděla od března letošního roku. Na něj dost ostře reagoval zmocněný zástupce společnosti Petr Ďurica a místo věcných argumentů, proč odpad nechal do Česka dovézt a jak s ním hodlá naložit, se v dopisu uchýlil k osobním útokům a urážkám pracovníků inspekce i jiných orgánů státní správy.
„Vážení, přečtěte si laskavě zákon o odpadech…a přestaňte nás obtěžovat a buzerovat a bylo by dobré, aby jste si konečně uvědomili, že jste placeni z našich daní a jste tu proto, aby jste nám pomáhali a sloužili. Arogance, drzost a nadutost, s jakou vy vykonáváte svoji práci je ukázkou toho nejhoršího svinstva v naší zemi…ruku v ruce se všeobecnou korupcí a klientelismem dusíte svobodné podnikání a výzkum v oblasti energetického využití odpadů, které my provádíme za naše peníze a ve prospěch všech občanů této země a jsme na to právem hrdí a nenecháme se zastavit vyhrožováním a vydíráním od kohokoliv!“, píše se v dopise.
Paradoxem je a ze zprávy inspekce to vyplývá, že osm set tun odpadu dovezeného „za účelem spalovacích zkoušek a výzkumu“ společnost ničím nepodložila. Ohání se sice tím, že měla proběhnout palivová zkouška v zařízení provozovaném společností United Energy v Komořanech, ale ta to rázně popřela. Inspekce rovněž nezjistila, že by předmětem činnosti společnosti byl výzkum v oblasti energetiky. V obchodním rejstříku je pouze uvedeno, že pronajímá byty, nemovitosti a nebytové prostory.
„Skutečnost, že účastník (společnost) neměl pro dovezený odpad žádné skutečné využití, vyplývá jasně i z toho, že do dnešního dne je odpad v areálu nelegálně uložen a účastník žádným způsobem nedoložil, jak s ním hodlá dále naložit,“ konstatuje se ve zprávě ČIŽP.
„Jsme z toho opravdu nešťastní a už bychom byli rádi, kdyby se konečně tato kauza uzavřela. Německá společnost, které odpad patřil, se již nabídla, že jej odveze zpět do Německa, ale česká společnost Alfa Green Power se opět odvolala a tak je zase vše na mrtvém bodě,“ dodává starosta obce Libčeves Tomáš Ekrt.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video