Louny poskytují „záchranný padák“ krachujícím firmám?

Pavel Macák 2014-07-30 12:10:00

Louny – Jako v Kocourkově jsem si připadal na tiskové konferenci k závěrům jednání městské rady v Lounech minulý pátek. Jedním z bodů, které rada, zasedající 21. července, jednomyslně schválila v usnesení 188/2014 Zápis z jednání kulturní komise RM č. 5/2014, bylo „využití finančních prostředků ve výši 6050 Kč z prostředků kulturního fondu na propagaci osobnosti a díla významného lounského rodáka a čestného občana Loun, Kamila Linharta, formou zveřejnění článků v týdeníku Svobodný Hlas“. Kdo takovýto finanční šlendrián a mrhání veřejnými finančními prostředky navrhl a radě předložil ke schválení? Kulturní komise to zcela jistě nebyla! Na jejím jednání 24. června tento bod nebyl ani v programu a vůbec se o něm nejednalo. Jak se tedy mohlo stát, že bez vědomí členů komise se najednou z kulturního fondu (čtenáři, chápej také z městských veřejných prostředků) poskytlo šest tisíc soukromé firmě, která nedávno slovy majitelky veřejně oznámila, že bude z finančních důvodů muset vydávání tohoto týdeníku ukončit?

Poskytuje snad vedení města „záchranný padák“ všem krachujícím firmám? Jestli ano, pak doporučuji všem soukromníkům, aby se obrátili s prosíkem na radní naší Perly nad Ohří, a ti jim určitě blahosklonně vytrhnou trn z paty.
Nevím, proč si vedení města vybralo pro placenou propagaci svého čestného občana právě okresní týdeník Svobodný Hlas, který týdně prodá „ušmudlaných“ dva tisíce výtisků, když ve stejném teritoriu a nyní i v okrese Chomutov vydává naše vydavatelství Ohře Media čtvery regionální noviny s prodejem pětkrát větším a zmíněné články o Kamilu Linhartovi bychom městu vydali za podstatně nižší cenu.
Po roce 1990, kdy se v okrese Louny objevila řada soukromých novin, neměly všechny stejnou startovací čáru. Všechny začínaly od nuly a své místo na slunci si musely vybudovat, jen Svobodný Hlas, který se přerodil ze zaběhnutého Hlasu s nákladem kolem deseti tisíc výtisků, měl viditelnou výhodu ve čtenářské základně. Že dnes krachuje, rozhodně není vinou doby. Majitelka nyní prohlásila, že na základě jejího „rozlučovacího“ článku se jí ozvali čtenáři a sponzoři a Svobodný Hlas bude zatím dál vycházet. Inu, proč ne, přeji mu to, vždyť už je na trhu třiadvacet let a před tím tady byl Hlas od roku 1961. Ale proč mezi záchranářskými sponzory má být město Louny hospodařící s veřejnými prostředky, to jaksi nechápu. Pokud radním opravdu na existenci novin záleží, usnesení zruší a peníze dají z vlastní kapsy. Naše vydavatelství, které mimochodem v pátek 25. července zaplatilo na dani z přidané hodnoty skoro 140 tisíc korun, totiž odmítá neschopné a krachující firmy z odvedených daní platit. I proto vážně zvažuji podání trestního oznámení na radu města, která tento „sponzorský“ dar pro soukromou firmu z městské kasy schválila. Pavel Macák

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video