Hamousová se vrací do křesla starostky

Veronika Salášková 2015-01-20 14:29:00

Žatec – Pouhých 62 dní strávili ve funkci starosta Aleš Jelínek a místostarosta Miroslav Jan Šramota. Na jednání zastupitelstva ve čtvrtek 15. ledna byli spolu se zbývajícími třemi členy rady odvoláni. Stalo se tak díky hlasu Milana Pipala (KSČM), který se přidal k deseti opozičním zastupitelům. Starostkou Žatce byla poté opět zvolena senátorka Zdeňka Hamousová. Místostarostou se stal ředitel Chrámu chmele a piva Jaroslav Špička. Další členové nové rady zatím zvoleni nebyli.

Zasedání zastupitelstva ve čtvrtek 15. ledna trvalo rekordních 6 a půl hodiny. Začalo v 17 hodin a skončilo několik minut po půl dvanácté v noci. Došlo během něj ke změně na vedoucích postech města. I na toto jednání zastupitelstva dorazil značný počet obyvatel města. Stejně jako na předchozích dvou zasedáních měli problém se do sálu vejít, místa k sezení se rozhodně nedostala na všechny. Zvýšenému zájmu ze strany veřejnosti se jednání zastupitelstva začala těšit po ustavujícím zastupitelstvu po komunálních volbách v polovině listopadu. Na něm koalice KSČM, ČSSD a dvou zástupců Strany svobodných občanů zvolila do čela města starostu Aleše Jelínka, jenž ve volbách kandidoval jako člen Svobodných. Místostarostou se stal Miroslav Šramota, volební jednička a předseda žatecké ČSSD. Spojení silně pravicové strany Svobodných s komunisty a z něj vyplývající povolební uspořádání Žatce, vyvolalo ve městě řadu protestů. Prvním z nich byla demonstrace na náměstí Svobody 17. listopadu a petice za odstoupení Aleše Jelínka z funkce starosty města. Text petice také požadoval, aby se do čela města vrátila dosavadní starostka Zdeňka Hamousová. Ta získala ve volbách nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech – 1595 a její uskupení Volba pro město (VPM) v nich zvítězilo. Řada občanů dorazila proti novému vedení protestovat také přímo na dvě jednání zastupitelstva, která se konala v prosinci.

Pokud chcete vědět více, kupte si dnešní vydání Žateckých novin

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video