Zabezpečení občanů ze strany záchranné služby je zajištěno: Když člověk umí poskytnout první pomoc, zachrání život

Jarka Cibulková 2015-03-23 12:47:00

Louny – Samé pozitivní zprávy přednesli na setkání s novináři na lounské radnici ředitel Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Ilja Deyl s tiskovým mluvčím Petrem Burešem. Hovořilo se o dostupnosti dojezdu rychlé záchranné služby, o výjezdových skupinách i o tom, že v našem okrese máme slušné spoluobčany.

Okres Louny je největším rozlohou v kraji s poměrně nejnižší hustotou obyvatelstva. Počet výjezdů je nejnižší z celého kraje. Musí být dodržena zákonná povinnost dojezdu na místo do dvaceti minut. „Zdravotnická záchranná služba našeho kraje disponuje třemi typy pomoci. Rychlá lékařská pomoc (RLP) vyjíždí k případům ohrožující život pacienta s vysokoškolsky vzdělaným lékařem, Rychlá zdravotní pomoc (RZP) pak vyjíždí bez lékaře. K těžkým dopravním nehodám a úrazům vzlétá Letecká záchranná služba,“ shrnul ředitel záchranky.
Zdravotní péče je založena na 99% telefonních výzev. Všude jinde je kontakt pacienta s lékařem, tady ne, volající musí co nejpřesněji popsat stav pacienta, aby operátor zajistil výjezd s lékařem nebo bez něj. „Devadesát procent úspěchu je o tom, že člověk umí poskytnout první pomoc a zachrání tak život. Když lidé volají na linku 155, pozorně by měli poslouchat hovořícího lékaře, navede je, jak mají postiženému pomoci,“ ubezpečil Bureš.
„V Lounech vyjížděla záchranka v loňském roce k 619 případům s průměrným dojezdovým časem 5 minut a deset vteřin, ani v jednom případě nedošlo k porušení zákonné hranice dojezdu dvacet minut. V počtu výjezdů a dojezdů jsou pak v porovnání s celým krajem Louny na tom nejlépe,“ okomentoval ředitel krajské záchranky.
V oblasti lounského okresu disponuje záchranná služba třemi výjezdovými skupinami RLP – v Žatci, Podbořanech a Lounech. „Reagovali jsme na zrušení lounské nemocnice v roce 2010 posílením jedné výjezdové skupiny RLP, v Lounech nyní vyjíždí k pacientům dvě RLP a jedna RZP. Pro obyvatele Žatecka a Podbořanska je k dispozici jedna RLP a jedna RZP. Pokud je potřeba, vyjíždí třeba k hromadné nehodě jednotky z ostatních okolních záchranných stanic. Krajská záchranná služba disponuje v rámci kraje s šestnácti osádkami lékařské péče. V porovnání s hlavním městem má tamní záchranka k dispozici pouze 5 RLP,“ ubezpečil Deyl. Problém s dostupností RLP na Lounsku neexistuje, průměrný počet výjezdů na den je 3,5, na Žatecku pak 2,7% na Podbořansku ještě o jednu desetinu méně.
Hovor se dotkl i tolika v současné době sledované problematiky útoků na osádku záchranné zdravotní služby. „Můžete být rádi, v oblasti máte slušnější občany, nevím, že bychom během posledních let zaznamenali ať už verbální, nebo fyzické napadení našeho pracovníka,“ okomentoval tiskový mluvčí. I když celkově enormně narůstá stěžovatelská legenda, narůstá i verbální agrese na operátory. V poslední době ale záchranáře v Lounech zaměstnává zřejmě psychicky nemocná žena, která svému příteli, epileptikovi, volala záchranku stokrát za noc. „Paní z ubytovny často volá i na Městskou policii v Lounech. Strážníci na její žádost vyjížděli do ubytovny také čtyřikrát za noc, mohou být užiteční někde jinde,“ okomentoval případ zneužití záchranky starosta Radovan Šabata. „Prověřujeme v současné době předání tohoto případu k vyšetření policie,“ shrnul ředitel záchranky.
Pozitivní přístup plyne i od zřizovatele, Ústeckého kraje, během let došlo k modernizaci autoparku. V roce 2010 jednou sanitkou, v roce 2011 dvěma a 2012 byla záchranka vybavena jedním novým vozem. Sanita je taková mobilní jednotka intenzivní péče. „Ti, kteří záchranku volají, by k tomu také měli přistupovat,“ sdělil Šabata.
„Je nutné si uvědomit, že sanitka nerozváží z ošetření domů. Záchranáři nezasahují, pokud by došlo přímo k ohrožení jejich života, pokud se rve například celá hospoda, zdravotníci čekají na příjezd policistů. Bezpečnost našich pracovníků je prioritní,“ zakončil Petr Bureš.

 

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video