Parné léto bez dešťů snižuje hladinu vodních toků: Úřady zakazují odběry vody v tocích pod správou Povodí Ohře

Lucie Steklá 2015-07-29 10:40:00

Lounsko, Žatecko (sal, lus) Letošní horké léto si vybírá svou daň v podobě velkého sucha. Projevilo se to na řadě vodních toků v celé republice. Řeka Ohře není výjimkou, v jejím povodí je rovněž největší sucho za posledních dvacet let. Také v Lounech dosahuje Ohře výjimečně nízké hladiny.

Sucho se projevilo už celou řadou zákazů odběrů povrchové vody z toků. V oblasti Lounska podle informací vodoprávního úřadu lounské radnice ale prozatím žádný zákaz odběru vody z toků vydán není. Opačný stav je na Žatecku. „V současnosti jsme již na šesti desítkách vodních toků, kde jsou zákazy vydány,“ sdělil Jan Svejkovský, tiskový mluvčí Povodí Ohře. Jedním z nich je na Žatecku např. říčka Blšanka, která zde protéká řadou obcí. Tiskový mluvčí dále dodal, že nejen vodárenské nádrže, ale i ty ostatní, které má ve správě Povodí Ohře, jsou v současnosti dostatečně naplněné vodou a jsou připraveny plnit svou roli v takto náročných podmínkách. „Přestože již na řadě lokalit zaznamenáváme průtoky odpovídající jen 40% průměrných měsíčních průtoků pro měsíc červenec, mají naše vodní nádrže dostatečnou zásobu vody pro plnění svých účelů, tedy i zlepšování průtoků pod nimi. Krásným příkladem je nechranická nádrž, do které přitéká 5 m3/s, ale z nádrže jí do dolní Ohře odtéká 9,2 m3/s. Přitom úplné minimum, které musí z nechranické nádrže odtékat je 8 m3/s,“ řekl Svejkovský. Tento minimální zůstatkový průtok je stanoven pro zajištění limitního ekologického stavu vodního toku a nesmí být podle manipulačního řádu podkročen. „V současnosti je tedy ekologický stav dostatečný. Nechranice jsou převážně akumulační nádrží, proto dotování průtoků v řece Ohři v době sucha je jedním z nejvýznamnějších efektů. Bez nadlepšení průtoku nádrží by byl ekologický stav Ohře pod Nechranicemi ohrožen,“ poznamenal Svejkovský.

Celý článek čtěte v tištěném vydání Lounského pressu

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video