Migranti budou v Drahonicích už od října

Veronika Salášková 2015-09-15 13:11:00

Lubenec (pek, sal) První migranti přijedou do Drahonic už za necelý měsíc – ve čtvrtek 1. října. O situaci se v lubeneckém kulturním domě debatovalo minulý čtvrtek. Výsledkem jednání je informace, že areál začne fungovat jako záchytné zařízení pro nelegální uprchlíky zadržené na území České republiky. Pracovat tam bude šedesát lidí, střežit ho bude 85 policistů. Kapacita záchytného zařízení je 220 míst. Policejní složky v okolí budou posíleny a tamní obyvatelé se s cizinci vůbec nesetkají. Kapacita tří současných českých zařízení pro nelegální uprchlíky už nestačí, a proto bylo rozhodnuto, že se otevřou další areály.

Odpoledního setkání obyvatel Lubence a okolních vesnic se zúčastnili zástupci státní správy a Policie ČR. Trvalo necelé dvě hodiny, zúčastnila se ho stovka lidí. Padala řada dotazů, někteří řečníci vyslovili obavy o bezpečnost, jiní otevřeně řekli, že migranty v Drahonicích vůbec nechtějí. Někteří se zase ptali na možnost nechat se v Drahonicích zaměstnat.
Areál opuštěné drahonické věznice se na příjezd uprchlíků už připravuje. Obnovují se například tepelné a vodovodní rozvody nebo zabezpečení areálu. Další úpravy se ještě plánují.
„Do Drahonic přivezeme lidi, kteří jsou nyní zadržováni v jiných českých zařízeních, jež už jsou přeplněná,“ sdělil Miloslav Koudelný, ředitel Správy uprchlických zařízení. V areálu věznice již nyní pracuje osm nových zaměstnanců. Celkem jich zde má být 60. „Pokud to jde, dáváme přednost místním. Z osmi lidí, kteří už byli přijati, jsou tři z Lubence, dva z Podbořan a po jednom z Nepomyšle, Kryr a Žatce," vypočetl M. Koudelný. „Objekt bude hlídat 85 příslušníků Policie ČR. Každou směnu jich obsadí dvacet až 25,“ řekl Milan Majer, ředitel Služby cizinecké policie. V Drahonicích mají být zadržováni pouze muži, k ubytování rodin není tato bývalá mužská věznice prý vhodná.
Obyvatelé Podbořanska se nejvíc bojí zhoršené bezpečnostní situace. Zástupci Policie ČR je ubezpečovali, že situaci zvládnou.

 

Více informací najdete v tištěném vydání Žateckých novin a Regionu Podbořanska

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video