První migranti přijedou 12. října: Prohlédnout si nové středisko přišlo asi padesát lidí

Alla Želinská 2015-10-08 11:25:00

Drahonice – Zařízení pro zajištění cizinců, jak zní oficiální termín, začalo 5. října fungovat v Drahonicích. Z bývalé věznice je tak od pondělí uprchlický tábor. Je čtvrtý v ČR a zatím jediný na území Ústeckého kraje. Pro utečence je tu připraveno 240 lůžek.

Objekt si v pátek mohli prohlédnout novináři a veřejnost. Ministerstvo vnitra na páteční odpoledne a podvečer připravilo několik „hodin otevřených dveří“. Možnost jít se do areálu podívat využili z Podbořanska například starostové Blatna, Lubence a Podbořan Václav Beneš, Jiří Chaloupecký a Radek Reindl, za kraj přijel hejtman Oldřich Bubeníček. Ale i další zájemci, „obyčejní lidé“, celkem jich dorazilo přibližně padesát.
Co zaznělo uvnitř areálu během prohlídky? „První cizince začneme přivážet od 12. října. Budou to již zajištění uprchlíci z dalších detenčních zařízení, která fungují, ale už kapacitně nestačí – z Bělé, Vyšních Lhot a Zastávky. Například v Bělé lidé přespávají ve stanech a buňkách a už jim začíná být zima, a proto se snažíme je přemístit do kamenných budov, jako je zařízení v Dra-honicích. Předpokládáme tady zpočátku tak poloviční obsazení,“ řekl ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný.
Objekt ještě donedávna sloužil jako věznice a i díky tomu nebylo potřeba velkých úprav. V podstatě sem přivezli jen znovu postele (většinou použité, ale zachovalé), skříně, nové sprchové kouty a záchody, šest praček do společné prádelny, vybavili ošetřovnu. „Zbývá ještě dovybavit společenskou místnost, kanceláře nebo třeba ještě chybějí počítače. Musí se také doladit složení personálu," řekl pověřený vedoucí drahonického zařízení Jan Novotný.
Zařízení bude určené jen pro muže. Žít budou ve 24 připravených pokojích, v každém je deset lůžek. Jídlo – snídani, oběd a večeři – jim bude dovážet místní firma, vzešlá z výběrového řízení. Cizinci si budou moci vybrat stravu, a budou-li si přát bezmasou, bez vepřového – bude jim vyhověno. „Nestane se tak, že by muslim dostal vepřové maso,“ dodal Novotný.

Celý článek najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video