Pozor na falešné a pochybné kominíky

Redakce 2015-11-03 09:59:00

Severní Čechy – Pochybné letáky ve schránkách, podezřele nízké ceny, sídlo firmy na opačném konci republiky, podomní obchůzky a vnucování kominických služeb většinou nevalné kvality. Tak bohužel stále vypadá český podzim. Se začátkem topné sezóny se i letos vynořily hordy falešných či nedostatečně odborně způsobilých kominíků. Lidé jsou zmateni a nevědí, na koho se obrátit, aby nenaletěli podvodníkovi. Ve hře je přitom hodně: naše majetky i zdraví. Poctivý kominík totiž garantuje bezpečné vytápění po celý rok.

„Správný kominík přichází na objednávku a neobchází jeden dům za druhým jako dráteník. Dejte pouze na reference od lidí, kterým můžete věřit. Zkuste se poptat u sousedů – pokud mají svého kominíka a jsou s ním dlouhodobě spokojeni, bude nejspíš důvěryhodný. Pokud to přes sousedy z různých důvodů nejde, hledejte v místě svého bydliště, ne na druhém konci republiky,“ nabádá Jaroslav Schön, prezident Společenstva kominíků České republiky.
Kvůli přetrvávajícím problémům s řemeslníky pochybné úrovně zavedlo Společenstvo na svých webových stránkách www.skcr.cz sekci, v níž si každý může snadno vyhledat svého kominíka podle regionu. V seznamu jsou pouze členové tohoto dobrovolného profesního sdružení, kteří jsou vyučeni, mají živnostenský list a účastní se pravidelných školení. Společenstvo kominíků tak garantuje jejich odbornou způsobilost a přístup k nejnovějším informacím, technologiím i postupům.
„Pro návštěvníky našeho webu jsme navíc připravili novinku. Od letošního roku zveřejňujeme průběžné výsledky programu celoživotního vzdělávání. Lidé si tak mohou i podle počtu bodů za účast na seminářích ověřit, jak moc je daný kominík aktivní v edukaci,“ prozrazuje Jaroslav Schön. Společenstvo kominíků ČR organizuje následné vzdělávání v profesních a obecných znalostech, jakož i v oblasti bezpečnosti práce.
Na školeních implementuje odborné poznatky jak z domova, tak i ze zahraničních stáží. Někteří kominíci Společenstva také podepsali etický kodex, který je zavazuje k poctivému vykonávání kominického řemesla.
Kontrolu a čištění spalinové cesty, tedy komínu a kouřovodu, je třeba objednávat každý rok. Nezáleží přitom na druhu používaného paliva. Nařízení vlády z dobrých důvodů požaduje kominický servis i u spalinových cest sloužících pro spotřebiče na plyn.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video