Chmele je hodně, část úrody zemědělci ani nebudou sklízet

Veronika Salášková 2011-09-07 01:00:00

Žatec – Chmelaři letos, podle slov Bohumila Pázlera, začali sklizeň zeleného zlata poněkud rozpačitě. Chmele je totiž opět hodně, což tlačí na ceny na trhu. Část úrody tak s velkou pravděpodobností nebudou pěstitelé ani sklízet a nechají štoky na drátech. V letošní sezóně došlo ke snížení osázené plochy chmelnic o 578 ha oproti loňskému roku přímo na Žatecku o 314 ha. Celková letošní osázená plocha činila 4632 ha. Na 87,2% z nich se pěstuje jemná aromatická odrůda Žatecký poloraný červeňák.

Chmelařský rok zaznamenal poměrně tuhou zimou, ale jarní práce proběhly bez výrazných problémů. Letos již 2. dubna byly téměř letní teploty. Na začátku května však přišly i mrazy, ale bez větších škod. Příznivý průběh počasí posunul vývoj o cca týden dopředu, ale červencový charakter počasí vrátil tento náskok zpět. Právě červenec a srpen se vyznačoval vysokým počtem srážek. „Je nutno podotknout, že v červenci převýšil úhrn srážek v Žatecké chmelařské oblasti třicetiletý průměr o více než 130 mm a dokonce předčil i o 70 mm loňský deštivý závěr sezóny,“ uvedl Michal Kova-řík, tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR. Chmelaři se ale potýkali v prvních dvou týdnech sklizně s následky vichřice a nadměrným úhrnem srážek. Celkem spadlo v červnu a následně především začátkem a koncem srpna přes 150 ha chmelnic a to zejména v rakovnické části Žatecké oblasti. Většina pěstitelů začala v závislosti na průběhu počasí sklízet již v týdnu od 15. srpna. Ke konci 33. týdne sklízeli téměř všichni pěstitelé, protože porosty díky průběhu počasí dozrávaly poněkud rychleji. Dokončení sklizně se u většiny pěstitelů předpokládalo již o víkendu 3. a 4. září. Oproti předchozím ročníkům se situace nepříznivě obrátila proti pěstitelům chmele, pokud se jedná o odbyt jejich produkce. Světový nadbytek posledních tří let, vysoké výnosy a dobré sklizně ve světě nedovolují skoupení produkce pi-vovarským průmyslem. Již na jaře někteří pěstitelé učinili opatření pro přechodné snížení letošní produkce jako například zavádění na jeden chmelovodič, nezavádění okrajových řádků, samozavádění pro úsporu nákladů nebo ponechání chmelnice bez produkce.
Dalším vlivem je vysoký tlak ze strany pivovarů na ceny a přehodnocování stávajících smluv. „Para-doxem je, že pivovary vyčkávají, takže situace na trhu s chmelem se v podstatě nehýbe,“ sdělil Bohumil Pázler, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR – na fotografii vlevo, vedle něj sedí Zdeněk Rosa. „Krize není pouze v České republice, ale i jinde ve světě. Smlouvami máme pokryto zatím jen 5000 tun chmele,“ dodal. Pokud se naplní předpoklad, že sklizeň bude o něco nižší než loni, kdy činila 6500 tun, tak zbývá přibližně jedna šestina, na niž zatím pěstitelé nemají kupce.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video