Objížďka vede kamiony do žateckých ulic

Veronika Salášková 2015-12-01 12:12:00

Žatec – Sesuv svahu v Žiželicích uzavřel částečně frekventovaný tah mezi Plzní a Mostem. Objížďka tohoto úseku vede také přes Žatec. Ulicemi Chomutovská a Osvoboditelů tak denně projede obrovské množství osobních vozidel, ale i kamionů. Několik obyvatel z této lokality vystoupilo v pondělí 23. listopadu na zastupitelstvu a apelovalo na městské poslance, aby s objížďkou vyjádřili nesouhlas.

Silnice I 27 spojuje Plzeň s Mostem, v nedávné době se zde u železničního přejezdu sesunul svah. Nepřehledná situace v místě si nakonec vyžádala jednosměrnou uzavírku.
„Vzniklo provizorní dopravní značení, v místě bylo ale hodně kolizních situací, docházelo k nerespektování dopravního značení a vzájemné apatii řidičů. V úseku nešel umístit semafor z důvodu křížení s železniční tratí a horizontu, proto ve spolupráci s Policí ČR byla navržena objízdná trasa," vysvětlila tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.
Jednosměrná objízdná trasa ve směru od Mostu na Žatec vede přes Hořetice a v Žatci ulicemi Chomutovská a Osvoboditelů, kde se nachází převážně rodinné domy. Jejich obyvatelé jsou z této situace zoufalí, jejich zástupci dorazili minulé pondělí na jednání žateckého zastupitelstva. Mimo jiné upozorňovali, že v Chomutovské ulici se nenacházejí chodníky, situace je proto za zvýšeného provozu, kdy tudy projíždí velké množství aut a zejména kamionů pro pěší chodce dosti nebezpečná. „Průjezd kamionů Chomutovskou ulicí nám přináší hodně problémů. Klepe a třese se nám celý dům, bojíme se, že ty otřesy ho poškodí,“ popsala Ivana Vírová, která zde bydlí. Podobná slova pronášeli i její sousedi. „Silnice není stavěná na to, aby po ní jezdily těžké kamiony. Tu zátěž nezvládne. Jak pak bude vypadat její povrch?“ ptala se Vlasta Staňková. Obyvatelé zastupitele žádali, zda by objížďka nemohla být vedena jinudy, např. přes Staňkovice. „Jiná objížďka stanovit bohužel nejde. Rozhodně by nemohla vést přes Staňkovice, kudy také kvůli sesuvu půdy nemohou projíždět auta těžší než šest tun. Ústecký kraj navíc sdělil, že silnice, přes které je objížďka vedena, jsou na to stavěné a zátěž vydrží," sdělil Jiří Dobruský, vedoucí žateckého odboru dopravy. Zastupitelstvo obyvatelům vyhovělo alespoň v tom, že přijalo nesouhlasné stanovisko s objízdnou trasou, víc zatím dělat nemůže. Otázkou také je, kdy by měla být dokončena sanace svahu. Ředitelství silnic a dálnic již má vysoutěženého zhotovitele, otázkou ale je, zda kvůli zimě budou moci práce probíhat. „Jedná se o poměrně komplikovanou výspravu svahu a komunikace, kterou odhadujeme do jednoho měsíce. Záleží ale, zda kolem 15. až 20. prosince budou ještě s ohledem na počasí otevřené obalovny, které vyrábějí živičné směsi. Pokud budou otevřené, stihneme to „do zimy", pokud ne, práce definitivně realizujeme až po zimě. Záměrem ŘSD je situaci a tento stav vyřešit co nejdříve," popsala Nina Ledvinová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video