Lubenec bude dostávat osm korun za uprchlíka

Alla Želinská 2015-12-17 09:03:00

Lubenec – Osm korun denně za každé-ho uprchlíka, který je umístěn v detenčním zařízení v Drahonicích, bude dostávat obec Lubenec, na jejímž území Drahonice leží. Vyplývá to z vládní novely zákonů o azylu a o pobytu cizinců, který schválila vláda ČR.

Ministerstvo vnitra bude moci podle novely poskytnout také dotaci obcím, na jejichž území se nacházejí zařízení pro zajištění cizinců. Zatím na příspěvek osm korun na osobu a den mají nárok obce s azylovými zařízeními. „Jde o to, že pokud ta obec strpí na svém katastru zařízení, které občanům prostě není příjemné, tak je to určitý benefit pro tuto obec," poznamenal k tomu ministr vnitra Milan Chovanec. Peníze by podle něj měly jít do veřejných služeb.
„Pokud dostaneme osm korun na jednoho uprchlíka, samozřejmě budou vítané, je to sice málo, ale určitě je budeme mít kam investovat. Zákon je z 11. listopadu, sbírka zákonů byla rozeslána 3. prosince. O tyto finanční prostředky se žádá zpětně, vždy za čtvrtletí. Poprvé požádáme v lednu 2016 za poslední čtvrtletí roku 2015. Vše je ještě příliš čerstvé, tak že budu ještě vše konzultovat s ostatními starosty, kde mají podobná zařízení,” řekl starosta Lubence Jiří Chaloupecký.
Správa uprchlických zařízení otevřela zařízení pro zajištění cizinců s kapacitou 240 lůžek v Drahonicích v říjnu, první měsíc v něm bylo umístěno přes 120 cizinců, aktuálně je tam 60 mužů. Lubenec si tak nově přijde na desítky tisíc korun měsíčně.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video