Hluk ztrpčuje život lidem u Šroubárny

Veronika Salášková 2016-01-26 14:21:00

Žatec – Lidem bydlícím v okolí areálu bývalé Šroubárny vadí negativní vlivy, které plynou z provozu zde sídlící firmy. Stěžují si opakovaně na nadměrný hluk, nedodržování nočního klidu, znečištění ovzduší, prach či světelný smog. V provozu firmy sice proběhlo několik kontrol a jednání, obrat k lepšímu však podle místních nenastal. Zástupci z této oblasti dorazili na jednání zastupitelstva v pondělí 18. ledna, kde město znovu žádali o pomoc s řešením této situace.

Obyvatelé z ulic Jana ze Žatce, Resslova a Rooseveltova si stěžovali rovnou na několik vlivů, které plynou z provozu firmy HP Pelzer a narušují negativně klidný život v této lokalitě. Poukázali např. na rušení a nedodržování nočního klidu mezi 22 a 6 hodinou. „Problém je opravdu kritický. Firma HP Pelzer jezdí večer náklaďáky, že se tam nedá existovat. Žijí zde mladé rodiny s dětmi, vstávají do školy a do práce a nedá se odpočinout. Vzbudí nás třeba třikrát či pět-krát za noc,“ popisuje situaci Vladimír Dolejš z ulice Jana ze Žatce. Poukázal na to, že nemovitosti jsou díky tomu neobyvatelné a neprodejné.
Měření hluku zde provedla v nočních hodinách Krajská hygienická stanice se sídlem v Ústí nad Labem. „Z protokolu měření je jasně znát, že jsou hygienické limity, které jsou 40 dB, přesahovány. Po všech vyhodnoceních je zde 45,1 dB. Z toho vyplývá, že dlouhodobé stížnosti občanů jsou oprávněné,“ sdělila na jednání zastupitelstva Ivana Vírová. Dodala, že stížnosti obyvatel začaly přibližně v roce 2010. V roce 2012 bylo firmou přislíbeno, že začnou stavět halu na druhé straně areálu od Rooseveltovy ulice.
„Tato hala měla být dostavěna v roce 2014. Příslib nebyl dodržen, podle sdělení ředitele HP Pelzer ing. Šamši se majitelé halu rozhodli nestavět,“ pokračovala Vírová. Obyvatelé kvůli hluku nemají klid na spánek. Stěžovali si také na látky, které z výroby unikají do ovzduší. „Zajímá nás kvalita ovzduší a především to, co obyvatelé dýchají v severovýchodní části města Žatec. Obyvatelé si stěžují, že cítí v ústech stopy hliníku, opakované je trápí záněty očí, ale i další,“ sdělila Anna Buraňová. Místní trápí také polétavý prach či světelný smog, kdy je oslňuje světlo o velmi silné intenzitě z venkovních nástěnných halogenových svítidel, které jim proniká do bytů.
Starostka Zdeňka Hamousová sdělila, že město s firmou HP Pelzer o problémech dlouhodobě jedná. „Mluvila jsem s ředitelem HP Pelzeru před Vánoci a sdělil mi zatím tedy pouze informaci, že situaci vyhodnotili a halu by měli stavět,“ řekla starostka. Dodala, že s vedením firmy má v brzké době sjednánu další schůzku, na níž by se měl tento záměr případně potvrdit. „Na této schůzce ověříme, zda tento jejich záměr platí či neplatí,“ sdělila starostka. S obyvateli této lokality také vedení města dohodlo ohledně řešení těchto problému schůzku na pondělí 1. února.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video