Tibetskou vlajku radnice nevyvěsí

Veronika Salášková 2016-02-09 09:45:00

Žatec – Poprvé po mnoha letech nepodpoří město Žatec mezinárodní kampaň vyvěšením tibetské vlajky z balkonu radnice. Na zasedání zastupitelstva v minulém týdnu tuto akci podpořilo pouze osm zastupitelů, ke schválení tak chyběly pouhé tři hlasy. Mezi obyvateli města vyvolalo toto rozhodnutí nevoli a začali podporu akce Vlajka pro Tibet organizovat sami.

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet připomene 10. března již 57. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, které bylo násilně potlačeno armádou Čínské lidové republiky, a v jehož důsledku zemřel téměř milion Tibeťanů. Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a symbolicky vyjadřuje podporu lidských práv Tibeťanů. V předchozích letech se Žatec pravidelně k akci připojil. V minulosti o vyvěšení tibetské vlajky vždy rozhodovala městská rada. Vzhledem k tomu, že město v současné době funkční a usnášeníschopnou radu nemá, hlasovalo se o podpoře kampaně v zastupitelstvu ve čtvrtek 4. února. Kampaň získala pouze osm hlasů, šest levicových zastupitelů se zdrželo, proti byl jediný zastupitel – Petr Kubeš (KSČM). Zástupci levice tento postoj drželi i v přechozích letech, pokud zasedali její členové v radě města, při hlasování se u tohoto bodu buď zdrželi, nebo byli proti. Tibetská vlajka tak letos 10. března na žatecké radnici nezavlaje.
Řadě obyvatel se toto rozhodnutí zastupitelstva nelíbí. Na protest proti němu a jako výraz podpory Tibetu začali téměř ihned po skončení čtvrtečního zastupitelstva prostřednictvím sociální sítě Facebook organizovat akci nazvanou Žatec za Tibet. Organizátoři vyzývají obyvatele Žatce, kterým nejsou lhostejná lidská práva a osud Tibetu a jeho obyvatel, aby v den kampaně – 10. března vyvěsili sami tibetské vlajky, kde jen bude možné.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video