Bývalá fara v Novém Sedle je památkou roku Ústeckého kraje

Veronika Salášková 2016-02-16 13:01:00

Nové Sedlo – Velký úspěch se podařil obci Nové Sedlo, která zvítězila v krajském kole Památka roku. Oceněna byla za kompletní rekonstrukci budovy bývalé fary, která od loňského roku slouží jako obecní úřad. Nové Sedlo tak bude Ústecký kraj zastupovat a reprezentovat v celorepublikovém kole soutěže.

Objekt bývalé fary zakoupila obec v roce 2012. Budova byla tenkrát ve velmi špatném stavu. Poté, co z ní byli vystěhováni nepřizpůsobiví obyvatelé, se proto rychle přistoupilo k její rekonstrukci. „Zjistili jsme tehdy, že je budova v horším stavu, než jsme předpokládali. Rychle jsme proto nechali udělat projektovou dokumentaci na opravu střechy, která proběhla ještě v roce 2012,“ popisuje začátky oprav fary starosta Petr Sýkora. Následně byla zpracována projektová dokumentace na kompletní rekonstrukci budovy.
Většinu stavebních prací zde odvedli odsouzení z věznice Nové Sedlo. Celkové náklady na rekonstrukci se díky tomu podstatně snížily a obec vyšly jen na 3,9 milionů korun oproti 6,2 milionům korun, s nimiž počítala projektová dokumentace. Obci se také povedlo získat dvě dotace – ve výši 200 tisíc korun z havarijního fondu ministerstva kultury a 250 tisíc korun z Ústeckého kraje na fasádu. Zástupci krajského úřadu, konkrétně hejtman Oldřich Bubeníček a jeho náměstek Stanislav Rybák, se pak zúčastnili i slavnostního otevření úřadu, které proběhlo v loňském roce 28. května.
Rekonstrukce budovy bývalé fary nyní zabodovala i v soutěži Památka roku, kterou pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Zvítězila v krajském kole a stala se Památkou roku Ústeckého kraje v kategorii rekonstrukce nad 2 miliony korun bez DPH. „Toto ocenění nám udělalo velkou radost,“ řekl starosta Petr Sýkora.
Cena Památka roku se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy – budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. O celostátním vítězi, který vzejde z reprezentantů jednotlivých krajů, by mělo být rozhodnuto 26. února.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video