Firma skladuje v Trianglu protizákonně pneumatiky

Veronika Salášková 2016-03-01 10:43:00

Žatec – Tisíce pneumatik skladuje v průmyslové zóně Triangle firma Hargo. Z obavy před vznikem požáru zahájila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se společností řízení o pokutě, uvedla ve své reportáži Česká televize (ČT). Ředitel krajské inspekce životního prostředí Jaroslav Vacek řekl, že firmě hrozí pokuta až deset milionů korun.

„Firma porušila zákon o odpadech," uvedl Vacek. „Našim cílem je předejít ohrožení a poškození životního prostředí," řekl. Podle České televize jsou hromady pneumatik v areálu firmy Hargo vysoké až pět metrů a obklopují tovární halu, kde se staré pláště recyklují. Souhlas s nakládáním s pneumatikami byl přitom vázaný na určité podmínky.
V něm je určeno množství pneumatik a místo skladování. „Firma porušila množství i umístění," řekl ČTK Vacek.
Jiří Klein, předseda představenstva firmy České televizi sdělil, že na vině je porucha recyklační linky. Oprava poškozeného hřídele se podle něj protáhla skoro na tři měsíce. Příjem dalších pneumatik společnost údajně zastavila. Televize doplnila, že poruchy technologie továrnu provázejí už tři roky, kdy tam běží zkušební provoz, společnost mezitím vyhlásila úpadek. „Do insolvenčního řízení se přihlásilo dvanáct věřitelů. Největší z nich, banka, která stavbu továrny financovala, chce nazpět 136 milionů korun," zaznělo v České televizi.
Hromada pneumatik už v Ústeckém kraji jednou hořela. Ředitel Vacek připomněl, že to bylo před šesti lety v Tušimicích na Chomutovsku. Tehdy hasiči u požáru zasahovali několik dnů a definitivně ho přemohli až po půl roce. Krajská samospráva tehdy náklady na zásah vyčíslila na 2,7 milionu korun, po zkrachovalém majiteli skládky se však zatím kraji nic vymoci nepodařilo.
Řízení o pokutě firmě Hargo by mohlo skončit v polovině března. Společnost pak bude mít možnost se proti její výši odvolat. „Až bude rozhodnutí pravomocné, můžeme ho teprve zveřejnit," řekl Vacek.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video