Muzeum pořádá jarmark: Tento týden v Křížově vile a v papírnách

Iveta Drlíková 2016-03-15 10:57:00

Žatecké muzeum přichystalo k blížícím se svátkům jara Velikonoční jarmark. Vypukne již tento týden v Křížově vile a také ve Staré papírně (budova bývalých papíren). Na bohatý program zvou pořadatelé širokou veřejnost od 15. do 19. března.

Velikonoce v muzeu začaly již minulý týden, kdy je v Křížově vile odstartovala výstava kraslic, velikonočních perníčků a pohledů, jeden z nejstarších je například z března roku 1945. Expozici doplňují další atributy jarních svátků, jako jsou věnce či pomlázky. V hlavní roli jsou zde ovšem velikonoční kraslice zdobené nejrůznějšími technikami ze sbírek žateckého muzea. Ve vitrínách tak najdete krásně zdobená slepičí, ale i pštrosí či křepelčí vejce. „Hodně zajímavé jsou kraslice zdobené patchworkem, rybí šupinou, děrováním nebo batikou,“ přibližuje expozici Zdeňka Vondráčková z Křížovy vily.
Výstava návštěvníkům přiblíží i význam velikonočních svátků a proč je vlastně slavíme. Pro děti připravili pořadatelé koutek, kde si mohou vybarvovat omalovánky, nebo vyzkoušet pletení pomlázky. Během jarmarku zde můžete zhlédnout řemeslnou šikovnost řady hostů. Od úterý 15. až do soboty 19. března se budou v prostorách vily plést i prodávat pomlázky, zdobit kraslice, paličkovat, nebo tvořit z papíru. Dopoledne ve čtvrtek a pátek budou na zahradě k vidění zvířátka. Program je opravdu pestrý, každý den stojí za návštěvu.
Neméně zajímavá je nabídka Staré papírny. Tady se na programu podílí i řada místních škol a organizací, které se tu od úterý 15. až do soboty 19. března představí s velikonočními výrobky. V papírně budou probíhat také ukázky voskové batiky a mnoho dalších workshopů. Najdete zde velikonoční a květinové dekorace, šperky, výstavu kaktusů, včelařské výrobky, textil s potiskem, ale i velikonoční pokrmy. Během pracovního týdne má „Stará papírna” otevřeno od 10 do 17 hodin, v sobotu od 13 do 17 hod. Kompletní program Velikonočního jarmarku najdete na stránkách muzea na adrese www.muzeumzatec.cz.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video