Za havárii stíhají majitelku a provozního ředitele

Veronika Salášková 2016-03-15 11:10:00

Bezděkov – Za ekologickou havárii a poškození životního prostředí svahu za obcí Bezděkov padlo v minulých dnech obvinění. Obviněna je majitelka a bývalý provozní ředitel společnosti. Škoda na odstranění havárie se odhaduje na desítky milionů korun.

O případu jsme informovali jako první již vloni v říjnu. Na několika místech ve svahu za obcí Bezděkov pod areálem firmy Femme se nacházely louže oranžové odpadní vody plné mastných skvrn, které štiplavě chemicky zapáchaly. V jejich blízkosti byla nepřirozeně sytě oranžová půda a zčernalá, spálená tráva a také několik uschlých stromů. Dále od těchto louží však již má vegetace zase přirozenou barvu. Znečištěná voda tekla malým potůčkem dále dolů svahem, v jednom místě se u něj nacházela tělíčka uhynulých ptáků. Pod kopcem u kraje pole se kontaminovaná voda stékala v malé jezírko pod můstkem trati. Průchod pod tímto mostkem byl zatarasen paletami a prkny, voda se za ním hromadila v malé jezírko páchnoucí vody s mastnými skvrnami. Objevili jsme také širokou cestu vybudovanou ze sutin a stavebního materiálu vedoucí svahem dolů, která ústila přímo za bývalým zemědělským areálem firmy Femme a.s., která se zabývá odpadovým hospodářstvím a ekologií.
Situaci v této lokalitě šetřila také Česká inspekce životního prostředí, která nám v listopadu potvrdila, že kontaminace souvisí s látkami uloženými v objektu, který se nachází v bývalém zemědělském areálu. Město Žatec, jehož je Bezděkov spádovou obcí, podalo v souvislosti se znečištěním životního prostředí trestní oznámení. Policie nyní vznesla obvinění.
„Komisař služby kriminální policie a vyšetřování obvinil z trestných činů neoprávněného nakládání s odpady a poškození a ohrožení životního prostředí majitelku a bývalého provozního ředitele jedné pražské společnosti. Uvedených trestných činů se dopustili tím, že v rozporu se zákonem o nakládání s odpady neoprávněně nakládali s nebezpečnými odpady, čímž došlo k ekologické havárii a poškození životního prostředí v katastru obce Bezděkov u Žatce. Škoda na odstranění havárie byla znalcem odhadnuta řádově v desítkách milionů korun. Oba obviněné stíhá vyšetřovatel na svobodě. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na pět let,“ sdělila mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video