Ukradené kolo odhalí registr

Veronika Salášková 2016-04-05 13:20:00

Žatec – Své kolo si mohou nově u městských strážníků nechat do centrálního registru jízdních kol CEREK zaregistrovat jejich majitelé. Policisté pak mají šanci kolo v systému lehce najít podle výrobního čísla. To může pomoct zjistit, že dané kolo bylo ukradeno.

„Máme snahu předcházet krádežím nebo usnadnit majitelům a policii pátrání, pokud už ke krádeži dojde. Na webových stránkách městské policie bude odkaz na společnost, která centrální registr spravuje. Zaregistrujete si výrobní číslo, můžete tam dát základní popis a fotografii kola. Poplatek majitele kola je 50 korun na pět let," popsala starostka Zdeňka Hamousová. Zájemci se ale mohou registrovat i přímo na služebně městské policie. Na své kolo mohou na požádání obdržet i samolepku s unikátním QR kódem.
Registr je celostátní a mají do něj přístup jak majitelé kol, tak městští strážníci, spolupracuje i se státní policií. Výrobní číslo tak policista může v registru ověřit i při běžné kontrole. „Díky této evidenci se podařilo najít už přes tři tisíce ztracených nebo ukradených kol. Z blízkých měst se do projektu zapojilo již například Dubí nebo Krupka," doplnil ředitel žatecké městské policie Miroslav Solar.
Vstup města do registru CEREK schválilo zastupitelstvo Žatce v březnu, roční přístup do systému bude město stát 1500 korun. Celkem s registrem spolupracuje více než sedmdesát městských policií. Zavedení evidence jízdních kol má za cíl umožnit občanům města lepší ochranu svého majetku. Pro vstup do registru byli kromě zastupitelů i sami obyvatelé. Na webových stránkách žatecké městské policie proběhla anketa, v níž se 76 % zúčastněných respondentů vyjádřilo pro zřízení tohoto registru.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video