Chrám hostil významnou konferenci

Veronika Salášková 2016-04-05 13:22:00

Žatec – Městu chmele a piva se v letošním roce dostalo té cti, že hostilo Konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (dále Konference). Konala se ve dnech 31. března a 1. dubna v prostorách Chrámu chmele a piva. Navštívilo ji přes 120 starostů z celé České republiky. V souboji o předsedání Konferenci Žatec porazil Opavu.

Žatec možnost pořádat v pořadí již 26. Konferenci SHS ČMS obhájil v konkurenci jiných měst. „Hlavním konkurentem Žatce v souboji o pořadatelství byla Opava. Když se rozhodovalo o předsednictvu mezi nimi, tak to získal Žatec, protože měl více sympatizantů, kteří argumentovali v jeho prospěch. V této lokalitě konference často nebývají, je to kraj, který si zaslouží naši pozornost. Odvedl se tady obrovský kus práce v lokalitě památkových rezervací a zón. Takže jsme si říkali, že Žatec si to za tu práci zaslouží. Ale abychom jenom nechválili, tak je vidět, že je zde spousta památek, které ještě opravu potřebovat budou. Žatec je však nádherné město,“ řekl Libor Honzárek, předseda SHS ČMS. „Pro naše město, které je také kandidátem o zapsání na seznam památek UNESCO, je to velmi významná událost,“ uvedla starostka města Zdeňka Hamousová.
Slavnostního zahájení Konference se zúčastnil i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Jsem rád, že se Sdružení sešlo u nás v Ústeckém kraji v nádherném městě Žatci. Je důležité vážit si vlastní historie a právě toto sdružení přispívá k tomu, abychom si historie nejen vážili, ale také si ji neustále připomínali prostřednictvím regionálních tradic. Proto je důležité, aby se kulturní památky zachovaly i do budoucna,“ řekl na úvod hejtman Oldřich Bubeníček.
Kromě něj na slavnostní úvod zavítala také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která zde mimo jiné pohovořila také o možnosti získání dotací z Evropské unie na opravy národních kulturních památek a kandidátů na zápis na seznam památek UNESCO, mezi něž patří i Žatec. „Chtěla bych ocenit naši spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstvem kultury. Naše památky a kultura jsou naše hodnoty a věřím, že rekonstrukce památek pomůže nejen k rozvoji turistického ruchu v daném místě, ale i ke zlepšení života místních občanů,“ dodala ministryně Šlechtová. Ta si velmi užila slavnostní zahájení, které bylo v režii Chmelobrany Žatec, a po jeho skončení si od jejího vrchního velitele a zakladatele Miroslava Siegera vypůjčila jeho právo a klobouk a ochotně tak zapózovala fotografům. Konference pak účastníkům nabídla bohatý program plný odborných přednášek. V pátek 1. dubna ji uzavřel Společenský večer Města Žatce, který se konal v Lidovém domě.
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je dobrovolná, zájmová, nestranická a nevládní organizace sdružující především historické obce nebo jejich částí, na jejichž území jsou zachovány významné kulturní hodnoty, zejména nemovité památky. Vzniklo z iniciativy měst v listopadu roku 1990.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video