Plavat v bazénu se kojenci učí, jen co udrží hlavičku

Veronika Salášková 2016-05-03 12:47:00

Žatec – V žateckém krytém bazénu, kde trénuje i olympijská plavkyně Lucie Svěcená, se plavání učí i nejmenší děti. Plavat sem mohou chodit se svými rodiči dokonce už od čtyř měsíců. Plavání jim přináší celou řadu pozitivních věcí.

Plavání kojenců a batolat je mezi rodiči hodně oblíbeno. Užívají si ho i jejich děti, je pro ně přirozeným pokračováním prenatálního života. „Děti už plavání znají z plodové vody, my na to navážeme. Jde nám o to, aby si osvojily základní návyky. Aby se nebály a neutopily, aby se uměly otočit, kdyby náhodu měly obličej ve vodě, uměly vylézt z vody,“ popisuje lektorka plavání kojenců Nikola Záškodová. Dodává, že děti mohou na plavání kojenců začít chodit přibližně od čtyř měsíců věku. „Podmínkou ale je, že musí udržet hlavičku,“ zdůrazňuje lektorka. Ti nejmenší mají ještě návyky z plodové vody. „My je potápíme do vody, aby se naučily před ponořením nadechnout a zadržet dech, když jsou pod vodou. Jak rostou, tak se učí kopání a udržovat stabilitu, foukat do vody, což je u plavání hodně důležité. Většina lidí se naučí plavat s hlavou nad vodou, což je špatné pro páteř, takže děti se učí správný způsob plavání, kdy ponořují hlavu a vydechují do vody,“ vypočítává náplň kurzu nejmenších dětí. Dětem plavání pomáhá i pro správný růst a vývoj kostí a svalů. Děti při pobytu ve vodě uvolňují přetížené svaly a používají svalové skupiny, které při pobytu na suchu běžně nezapojují. Velice příznivě je plaváním také ovlivněn srdečně – cévní systém, peristaltika střev, zvyšuje se vitální kapacita plic a celkově se zlepšuje zdravotní stav dítěte. Dalším velkým kladem je prohlubování vztahů mezi dítětem a jeho rodičem.
„Plavání celkově napomáhá rozvoji pohybu, děti rychleji lezou a chodí. Pomáhá jim ale i stran zdraví, protože si pěstují a rozvíjí imunitu. Poté, co vylezeme z malého bazénu, odchází do páry a pak je maminky ještě na chvilku namočí ve velkém bazénu, kde je studenější voda,“ říká Nikola Záškodová. Děti jsou do skupinek rozděleny podle věku. „Nešlo by mít dohromady třeba tříleté a čtyřměsíční dítě,“ vysvětluje lektorka. Děti musí mít do bazénu speciální pleny do vody. „Děláme také foto pod vodou, snímky nám fotí jedna maminka. Rodiče se s dítětem mohou vyfotit pod vodou společně. Přibíráme děti kdykoliv během roku, když nám někdo zavolá. Mohou pak přijít okamžitě, otevřeme pro ně klidně novou hodinu. Děti se to naučí hodně rychle a pak se mohou připojit ke skupině. Stačí čtyři návštěvy a už děti potápíme. První hodina je seznamovací, kdy rodiče zjistí, zda se jim to líbí či ne. Chce to také zpočátku vydržet, když děti brečí, po pár lekcích je to přejde a pak si to užívají. Čím dříve s miminkem přijdou, tím lépe. Pokud se to nechá na pozdější dobu, třeba na jeden rok dítěte, tak už se pak miminka nechtějí potápět, dojde k přerušení návyku,“ popisuje.
Do tří let jsou děti zahrnuty v plavání kojenců a batolat, od tří let už pak mohou pokračovat v kurzu plavání rodičů s dětmi. Tam se učí správnému způsobu plavání – kraul, ležet na zádech, skákání z můstku či dělat mrtvolku na břiše. „Mám tady třeba tříletého chlapečka, který bez ničeho přeplave celý bazén,“ usmívá se Záškodová. Cílem je, aby se do plavání zapojili i rodiče. „Máme zkušenost, že se tím budují lepší vztahy mezi rodičem a dítětem. Také máme vyzkoušeno, že děti, které jako malinké nechodily plavat se pak, když přijdou třeba se školkou, hrozně bojí a my je tomu strachu odnaučujeme,“ popisuje. Dále mohou děti pokračovat v plavecké škole, kde už se učí jednotlivé plavecké styly. „Nadaní plavci mohou rozvíjet své plavecké dovednosti v závodním plaveckém oddíle. A ti nejlepší pak mohou třeba jednou jet i na olympiádu jako naše Lucka Svěcená letos do Ria,“ usmívá se Nikola Záškodová. Dodává, že zájem o plavání kojenců je docela velký. Ještě větší pak je o plavání rodičů s dětmi a plaveckou školu.
Šanci naučit se správně plavat budou mít zřejmě brzy i dospělí. „Uvažujeme o tom otevřít kurz plavání pro dospělé od letošního září,“ sdělil správce bazénu a plavecký trenér Jiří Karas.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video