Pozor na začínající řidiče motocyklů

Veronika Salášková 2016-05-10 12:52:00

Žatec – Žáci autoškol na motorce jezdí bez instruktora. Už vloni na podzim se změnil zákon číslo 247, který upravuje výcvik řidičů. Další změny v něm nastaly letos v únoru. Velké změny nastaly, co se týče výcviku a závěrečných zkoušek všech skupin motocyklů. Žáci nyní část výcviku a zkoušku jezdí sami bez instruktora za zády.

Jednou ze změn je, že první část závěrečné zkoušky bude probíhat na cvičné ploše, kde uchazeč o řidičský průkaz bude muset splnit zákonem stanovené úkony a dovednosti jako např. postavit motorku na stojan, ovládat motocykl ve velmi pomalé rychlosti, jízda na slalomové dráze, zastavené na přesnost apod.
Druhá větší změna se pak týká závěrečné zkoušky – jízdy v silničním provozu. Dříve jezdil žák při výcviku i závěrečné zkoušce vždy s instruktorem či zkušebním komisařem za zády na jednom motocyklu. Na výcvikových motocyklech rovněž bylo druhé řízení, v případě potřeby tak mohl instruktor či komisař do jízdy zasáhnout a převzít řízení. Zákon však nyní po změně předepisuje, že žák pojede závěrečnou zkoušku v silničním provozu na motocyklu sám a zkušební komisař a instruktor ho následují v doprovodném vozidle. Komunikace mezi nimi má pak probíhat přes interkom.
„Při výcviku řidičů se musíme této změně přizpůsobit. Zákon nařizuje, aby instruktor rozhodl, kdy je žák schopen samostatné jízdy na motocyklu s doprovodem ve vozidle. Toto posouzení je u každého žadatele o řidičský průkaz individuální,“ popsal nám Bohumil Janouš ze žatecké Autoškoly Janouš. Každý rok do ní přichází odhadem padesát žadatelů o řidičské oprávnění na motocykl. „Prosíme proto ostatní řidiče o ohleduplnost a shovívavost, až potkají na motocyklu samotného řidiče s reflexní vestou s písmenem L. Je to žák, který je buď ve výcviku či právě skládá závěrečnou zkoušku. Počítejte prosím, že za ním ho sleduje jeho doprovod a berte na to při své jízdě ohled,“ žádá Bohumil Janouš ostatní řidiče, aby v takovém případě dbali opatrnosti. Dodává, že pokud žadatel, který již jede při výcviku, nebo zkoušce sám, způsobí dopravní nehodu, nese za ni odpovědnost, protože zákon ho již považuje za řidiče, i když oprávnění ještě nemá.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video