Sportovce Karase střídá v radě komunistka Malířová

Veronika Salášková 2016-05-17 12:02:00

Žatec – Složení městské rady Žatce se po dvou týdnech od jejího zvolení opět změnilo. Na funkci radního rezignoval Jiří Karas (Unie pro sport a zdraví), který byl v radě od loňského jara. Na jeho místo byla poté zvolena Ivana Malířová (KSČM). Možnost této změny byla avizována již před dvěma týdny, kdy byli do rady města dovoleni tři další členové.

Na zastupitelstvu 25. dubna byli ke starostce Zdeňce Hamousové, místostarostovi Jaroslavu Špičkovi (oba Volba pro město), Jaroslavu Hladkému (SNK-ED) a Jiřímu Karasovi do rady zvoleni Karel Krčmárik (KSČM), Oldřich Řáha (Svobodní) a Jana Nováková (kandidovala za ČSSD), která se stala první místostarostkou města. Současně bylo naznačeno, že v rámci dohod by měl Jiří Karas přepustit své místo v radě Ivaně Malířové. Volba nových členů rady však probíhala až v pozdních nočních hodinách, kdy už Jiří Karas na jednání přítomen nebyl, proto se s tímto krokem vyčkalo. „Na základě zhodnocení všech aspektů a po diskuzi s kolegy z Unie sportu a zdraví mi bylo doporučeno, abych rezignoval na funkci a podpořil stávající radu. Po dlouhém přemýšlení jsem tento návrh přijal a včera jsem podepsal rezignaci,“ sdělil Jiří Karas důvody své rezignace na post radního na zasedání zastupitelstva v pondělí 9. května.
Na jeho místo pak byla zvolena Ivana Malířová devatenácti hlasy. Po skončení jednání zastupitelstva, zasedla ještě v pondělí 9. května po jedenácti měsících rada. „Bude to první oficiální jednání nové rady, rozdělíme si na něm jednotlivé kompetence,“ sdělila v průběhu jednání zastupitelstva starostka Zdeňka Hamousová.
Složení rady v Žatci se od komunálních voleb na podzim roku 2014 často měnilo. Nejprve vznikla rada pod vedením starosty Aleše Jelínka (kandidoval za Stranu svobodných občanů) a místostarosty Miroslava Jana Šramoty (kandidoval jako lídr ČSSD), zasedli v ní Jana Nováková (kandidovala za ČSSD), Karel Krčmárik (KSČM) a Tomáš Petříček (Svobodní). Tato rada vydržela do poloviny ledna loňského roku, kdy byla hlasy pravicových uskupení podpořených hlasem Milana Pipala (KSČM) do čela města opět zvolena starostka Zdeňka Hamousová s místostarostou Jaroslavem Špičkou (oba Volba pro město). Spolu s nimi v radě zasedli Jaroslav Hladký (SNK-ED), Jiří Karas (Unie pro sport a zdraví) a do rady se opět vrátili Jana Nováková, Miroslav Šramota a Karel Krčmárik. Tato tzv. široká koalice, v níž byly kromě Svobodných zastoupeny všechny strany a uskupení zvolené do zastupitelstva, vydržela však pouze do konce loňského dubna, kdy se její členové názorově rozešli na otázkách personálního složení orgánů Žatecké teplárenské a výborech zastupitelstva. Levicoví radní – Nováková, Šramota a Krčmárik rezignovali. Karel Krčmárik se do rady krátce vrátil, aby doplnil počet jejích členů na pět, který je ze zákona nejnižší možný, aby rada mohla vykonávat svou práci. Na konci června však opět rezignoval a na dalším uspořádání rady se zastupitelé nedokázali dohodnout. Pravomoce rady tak přebralo zastupitelstvo, které se začalo scházet přibližně každé dva či tři týdny. Pokusy o sestavení nové rady většinou selhaly na neshodách ohledně jejího personálního složení. Nakonec situaci posunulo až odstoupení Tomáše Petříčka z funkce zastupitele letos v dubnu. Místo něj nastoupil náhradník Svobodných Oldřich Řáha. Následně proběhlo dovolení dalších členů rady. V radě jsou nyní zastoupeny všechna zvolená uskupení s výjimkou Unie pro sport a zdraví, která se ve volbách umístila na čtvrtém místě a získala tři křesla. Určitou zajímavostí je, že ve všech radách, které od podzimu 2014 vznikly, zasedl Karel Krčmárik, který se do křesla radního vždy vrátil navzdory tomu, že na něj několikrát rezignoval.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video